Ga naar Content

Experts: Toezicht 'te lief' bij bouw ingestorte parkeergarage Wormerveer

De gemeente Zaanstad is tekortgeschoten in het toezicht op de bouw van de parkeergarage van de DekaMarkt in Wormerveer. Dat zeggen experts tegen NH Nieuws. De gemeente spreekt dit echter tegen en stelt dat het toezicht "volgens de regels is verlopen". In september stortte de parkeergarage in.

Vanwege ontbrekende bouwtekeningen, onveilige situaties op de bouwplaats en "gestuntel van de monteur" legt de toezichthouder van de gemeente Zaanstad de bouw op 22 juli 2010 stil. Kort daarna wordt de bouw weer hervat en niet meer stopgezet, ook wanneer blijkt dat er opnieuw bouwtekeningen ontbreken.

Lees ook: College Zaanstad op het matje geroepen om 'gepruts' bij ingestorte garage Wormerveer

Bouwen zonder bouwtekeningen is "not done", zegt Pieter Plass, directeur van Centraal Bureau Bouwbegeleiding. Volgens hem had de gemeente na de eerste bouwstop opnieuw in moeten grijpen. Dat dit niet gebeurde, toont dat het toezicht "te lief" is geweest. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden."

Niets geleerd
Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU Delft, benadrukt dat de opdrachtgever en aannemer verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de bouwconstructie. Wel denkt hij dat bouw en woningtoezicht de situatie "niet opnieuw op het spits wilde drijven", ook niet toen na de eerste bouwstop bleek dat de aannemer "niets van de situatie geleerd had."

Lees ook: "Enorm geprutst" bij bouw van ingestorte garage Wormerveer

De gemeente deelt de lezing dat de bouwer verantwoordelijk is, maar kan zich niet vinden in de kritiek op het toezicht. Dat is volgens de regels verlopen, stelt Zaanstad in een reactie. "Bij onregelmatigheden en omissies is steeds ingegrepen." Bij de oplevering van de parkeergarage waren er geen twijfels of zorgen over de bouwconstructie.

VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis heeft minister Ollongren van Binnenlands Zaken gevraagd "in te grijpen in de gemeente Zaanstad om de bouwveiligheid te garanderen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: