Ga naar Content
Verkiezingen

Terugblik: de Duinpolderweg blijft een verhaal zonder eind

2 februari 2019, 07.49 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Al jarenlang wordt er gesteggeld over de aan te leggen Duinpolderweg op de grens van Noord- en Zuid-Holland. Als er één ding duidelijk wordt uit het inmiddels dikke dossier, is dat geen enkele beslissing echt duidelijkheid verschaft voor de betrokkenen.

In 2015 maakten bewoners van Bennebroek al een Heet Hangijzer van de komst van de weg, die volgens de provincie de dorpskernen van Bennebroek en Zwaanshoek zou ontlasten. "Ik rijd al 19 jaar rond in dit gebied en ik heb nog nooit in de file gestaan", weerlegde Bennebroeker Rob van Vulpen die aanname. 

Verraad
In de jaren daarna bleef het een schaakspel tussen belangengroepen, lokale partijen, de Provinciale Staten van Noord- en Zuid-Holland en de Gedeputeerde Staten. Eind juni 2018 besloten beide provincies in te zetten op een aanleg van de Duinpoldervariant, wat volgens Bloemendaals raadlis Marylies Roos "verraad aan de bevolking" was. 

In de maanden daarna besloten zowel de Provinciale Staten (ZH) als de Gedeputeerde Staten (NH) ook te kiezen voor de variant die waarschijnlijk grote gevolgen zal hebben voor de inwoners van Bennebroek en Zwaanshoek. 

Lees ook: Omstreden Duinpolderweg grote stap dichterbij: "Wij laten ons niet uit onze huizen jagen"

In december vorig jaar bleek ook nog eens dat de Bloemendaalse wethouder Henk Wijkhuisen uit een belangrijk politiek klankbord is gezet, waardoor onder andere Hart voor Bloemendaal het gevoel had niet mee te mogen doen op het strijdtoneel. "Bennebroek is zwaar getroffen. Het kan niet zo zijn dat wij helemaal niks te zeggen hebben."

Voorlopig is er nog geen definitieve invulling bij alle plannen die de afgelopen jaren de revue hebben gepasseerd. Wel lijkt het Duinpolderdossier een steeds groter verhaal te worden, zonder einde in zicht. 

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.