Ga naar Content

Sluiting dreigt voor kringloopwinkel: "Vreselijk, ik kan gewoon niet zonder"

Sluiting dreigt voor kringloopwinkel De Marske in Hippolytushoef. De gemeente Hollands Kroon wil de voormalige basisschool waarin de tweedehandswinkel huist, weer gebruiken als noodopvang voor leerlingen die wachten op een nieuwe school. Een nieuwe locatie voor de kringloop is niet in zicht.

De kringloopwinkel die onderdeel uitmaakt van de stichting Netwerk Roemenië heeft de school sinds 2014 in gebruik. "We zaten eerst in een oud pand waar de muizen rond liepen. We wilden graag een school en het zou ontzetten jammer zijn als we hier weg moeten," vertelt beheerder Dick Krabbendam tegen NH Nieuws.

De aankondiging van de gemeente valt slecht, zo vlak voor de kerstdagen. Volgend jaar mei moet de winkel weg zijn. "We zitten hier anti-kraak, dus ik had het kunnen weten, maar we hadden geen idee dat de winkel op deze plek zo'n aantrekkingskracht zou krijgen."

'Vreselijk'
Behalve de vrijwilligers biedt de kringloopwinkel werk en dagbesteding aan onder meer psychiatrische patiënten, vluchtelingen en gehandicapten. Vrijwilliger Elly Veldhuis moet er niet aan denken dat de winkel moet sluiten: "Vreselijk. Ik kan gewoon niet zonder. Het werkt hier zo fantastisch. Straks zit ik weer thuis."

Kerstcadeau
Inmiddels is één van de klanten een handtekeningactie begonnen voor het behoud van de kringloopwinkel. Dat doet beheerder Dick Krabbendam goed: "Het sterkt me. Als kerstcadeau zou het mooi zijn als we toch te horen krijgen dat de politiek ons werk zo waardeert, dat ze naar een andere oplossing gaan zoeken."

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos