Ga naar Content
Gooi

Hilversum wijst 53 nieuwe gemeentelijk monumenten aan

18 december 2018, 17.52 uur · Aangepast 19 december 2018, 13.09 uur
Door: Carina Gutker · Foto: ANP

De gemeente Hilversum heeft 53 panden aangewezen als nieuwe gemeentelijke monumenten. Het gaat om eenvoudige huizen die eerder niet aan de strenge criteria voor een monument voldeden, maar die wel het dorpsgezicht mede hebben bepaald. Er is nu dus besloten om de woningen alsnog te beschermen.

Dat schrijft de gemeente. De huizen staat voornamelijk in het centrum van Hilversum. "In de praktijk blijkt dat juist deze bebouwing kwetsbaar is voor sloop", stelt de gemeente in een raadsinformatiebrief.

Lees ook: Monumentenstatus voor markante televisietoren Hilversum komt dichterbij

Ze vervolgt: "Gaafheid speelt bij de oude dorpsbebouwing een minder belangrijke rol dan onder meer de herkenbaarheid van de traditionele bouwstijl en bouwwijze, herinneringswaarde en zeldzaamheidswaarde." Hoewel deze huizen er minder fraai uitzien dan de andere monumenten, blijkt dit in de praktijk mee te vallen. "Er zijn nog sporen van panden die in oorsprong midden op de kavel van het esdorp stonden."

Monumentenverzoek
De eigenaren van de panden worden per brief geinformeerd over de nieuwe status van hun huizen. Over negen panden heeft de gemeente vanwege onvolledigheid in de documenten nog geen beslissing genomen en tevens zijn twee nieuwe gebouwen meegenomen in het monumentenverzoek. In februari wordt hier definitief over besloten.

In de kaart hieronder is te zien waar alle nieuwe monumenten van Hilversum staan:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!