Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Solar Voyager moet noodgedwongen omdraaien op Antarctica: "Maar we zijn trots!"

18 december 2018, 17.24 uur · Aangepast 18 december 2018, 18.07 uur
Door: · Foto: Clean 2 Antarctica

Helaas, de Solar Voyager heeft rechtsomkeert moeten maken op Antarctica. Het duurzaam gebouwde voertuig met aan boord Edwin en Liesbeth van der Velde was bezig aan een 1.200 kilometer lange tocht (op zonne-energie) naar het geografisch zuidelijkste puntje van de planeet, maar het slechte weer heeft roet in het eten gegooid.

Vanuit het Mission Control Center in Zaandam wordt zowel teleurgesteld als trots gereageerd op het afbreken van de missie. "Edwin en Liesbeth hebben aangetoond dat je met afvalplastic iets waardevols kunt creëren en hebben velen met hun project geïnspireerd om anders naar afval te kijken." De Solar Voyager is volledig gebouwd van afvalplastic en rijdt op zonne-energie. In deze tijd van het jaar schijnt 24 uur per dag de zon op de Zuidpool.

Lees ook: Solar Voyager aangekomen op Antarctica

'Weggooien is zonde'
Het voertuig is vanuit Nederland met een zeilboot (en het laatste stukje per vliegtuig) naar Antarctica vervoerd. Vanaf Union Glacier zou de terreinwagen op zonne-energie met acht kilometer per uur de tocht van 1.200 kilometer afleggen naar het zuidelijkste puntje van Antarctica om hiermee aandacht te vragen voor duurzaamheid. De boodschap: weggooien is zonde.

Eind november begon de helse tocht, met als doel om voor de Kerst het eindpunt te hebben bereikt én de terugweg van 1.200 kilometer ook weer te hebben afgelegd. Zover mocht het helaas niet komen. Vandaag werd besloten om vanwege het slechte weer om te draaien, weer terug naar Union Glacier.

Lees ook: Uniek verschijnsel in Haarlem: de Solar Voyager, een terreinwagen van 3D-geprint afvalplastic

'Expeditie is nog niet voorbij'
"Het ontbreekt simpelweg aan tijd om de geplande afstand te halen, maar de expeditie is nog niet voorbij", laat het Control Center in Zaandam weten. Edwin en Liesbeth van der Velde rijden nu weer terug naar het basiskamp. "30 dagen lang overleven op het plateau van Antarctica zonder fossiele brandstof is op zichzelf al een gewaagde expeditie."

Deze video maakte NH Nieuws over het Mission Control Center, gestationeerd in Zaandam.

Solar Voyager aangekomen op Antarctica - NH Nieuws / Rachel Morssink

'Mensen inspireren'
"We hebben vreselijk zitten rekenen. Als we nu nog door zouden rijden naar het zuidelijkste punt, dan gaat de terugreis naar het basiskamp voor problemen zorgen", legt Edwin van der Velde in een Youtube-filmpje uit dat vandaag werd gepubliceerd, vanaf de Zuidpool. "Maar ik heb altijd gezegd: het gaat niet om het halen van de Zuidpool, maar het gaat om de missie. We willen iedereen laten zien dat weggooien zonde is en mensen inspireren."

Naar verwachting gaat het twee weken duren voordat de Solar Voyager weer bij het basiskamp is.

In deze video legt Edwin van der Velde uit waarom ze de tocht naar het zuidelijkste punt van de wereld moeten afbreken.