Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Buslijn HOV Gooi al 20 miljoen euro duurder: Kosten stapelen verder op

18 december 2018, 09.47 uur · Aangepast 18 december 2018, 10.23 uur · Foto: NH / Joost Lammers

De eerste paal moet nog worden geslagen, maar nu al is duidelijk dat de snelle busverbinding tussen Huizen en Hilversum veel duurder wordt dan oorspronkelijk geraamd. De kostenoverschrijding is al 20 miljoen en de vraag is of het daar bij blijft.

Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) Gooi zou volgens de planning in 2014 110 miljoen euro kosten, maar inmiddels is er ruim vier jaar verstreken en zijn de kosten al opgelopen tot 130 miljoen euro. Dat blijkt uit de halfjaarrrapportage van HOV in 't Gooi over het eerste half jaar van 2018.

Lees ook: Opnieuw tegenslag aanleg snelle busverbinding HOV Gooi

De oplopende kosten zijn mede het gevolg van de vertraging die het project heeft opgelopen door de weerstand onder diverse gemeenten, waardoor de eerste bus pas vele jaren later dan gepland kan gaan rijden. Daarnaast zijn de tarieven die de bouwers vragen hoger dan ingeschat als gevolg van de aantrekkende bouwmarkt. Het provinciebestuur heeft om de kosten te dekken een extra kredietaanvraag bij Provinciale Staten gedaan. Een ander deel van de tegenvallers wordt weg geboekt onder de post 'onvoorzien'. 

Rechtszaken
En hier blijft het mogelijk niet bij, want er liggen meer tegenvallers op de loer. Deze week begon de onteigeningszaak tegen de ondernemers van het bedrijventerrein Venetapark. De provincie wil stukken grond van hen kopen om een weg over het terrein te laten lopen, maar volgens de ondernemers wordt er een schijntje geboden. De rechter zal moeten besluiten of de provincie inderdaad meer zal moeten betalen.

Lees ook: Gunning bouw HOV-verbinding Huizen en Hilversum aantal weken uitgesteld

Verder is er nog de rechtszaak die aangespannen is door één van de partijen die mee deed aan het aanbestedingsproject tussen Laren en Hilversum. Die bouwer was het niet eens met de uitkomst en sleept de provincie daarom voor het gerecht. Ook die zaak dient binnenkort.

Dan houdt de provincie in de halfjaarrapportage nog onder meer rekening met verdere vertragingen en mogelijk fouten als gevolg van het feit dat medewerkers aan het project teveel eigen verantwoordelijkheid hebben. Dus het is nog maar de vraag of het blijft bij die 20 miljoen extra.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!