Amsterdam

NL
V

Boete voor Amsterdamse tv-makers na kopen zwaar illegaal vuurwerk

17 december 2018, 15.51 uur · Aangepast 17 december 2018, 16.04 uur · Foto: Politie Noord-Holland

Televisieproducent CCCP uit Amsterdam moet een boete betalen van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat het bedrijf zwaar illegaal vuurwerk heeft ingevoerd en opgeslagen.

Het bedrijf had het explosieve spul in 2016 via internet in Polen en via een straathandelaar besteld. De bedoeling hiervan was om in het programma Rambam aan te tonen hoe eenvoudig het is illegaal vuurwerk te bestellen en te laten bezorgen, per post en via koeriersdiensten. Ze wilden ook de gevaren aantonen voor de koeriers en voor de kopers.

Lees ook: Huizer vuurwerk-opkopers lopen tegen lamp na opdoeken Poolse webshops

Vanwege dit journalistieke en maatschappelijke belang wilde het bedrijf ontslag van rechtsvervolging. Maar de rechtbank in Den Bosch gaat daar niet in mee. Ze erkent weliswaar de belangrijke rol van de pers in de samenleving, maar toch moeten ook journalisten zich houden aan de wet. Alleen door bijzondere omstandigheden kan daarvan worden afgeweken, maar daarvan is hier geen sprake vindt de rechtbank.

Andere manier
En juist door de actie van het tv-bedrijf hebben mensen daadwerkelijk veiligheidsrisico's gelopen, onder meer door de opslag van vuurwerk in de kofferbak van een auto. De tv-makers hadden het onderwerp ook anders aan de kaak kunnen stellen, meent de rechtbank.