Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Lookalikes gezocht voor Nachtwacht-reconstructie

17 december 2018, 07.34 uur · Aangepast 17 december 2018, 07.50 uur · Foto: Rijksmuseum

(AT5) Om een reconstructie te maken van Rembrandts Nachtwacht, is fotograaf Julius Rooymans op zoek naar mensen die sprekend lijken op de geportretteerden. Ook een lookalike van Rembrandt van Rijn zelf wordt nog gezocht.

'Hij heeft destijds de werkelijkheid geïnterpreteerd in het schilderij en nu gaan wij het andersom doen', vertelt de fotograaf over zijn project Nachtwacht 360°. 'Rembrandt heeft destijds al die mensen eerst individueel geportretteerd en daarna er een compositie van gemaakt. Dat doe ik nu ook. Ik ga de Nachtwacht fotograferen, met dezelfde compositie, dezelfde kostuums. En dezelfde koppen dus.'

Lees ook: Slapen bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum: "De droom van iedere kunstliefhebber"

Om de foto zo goed lijkend mogelijk te maken, is Rooymans op zoek naar mensen die sprekend lijken op de 22 geportretteerden. "Het is ontzettend leuk hoe veel er gedeeld en gereageerd wordt. De koppen die destijds geschilderd zijn, lopen nu ook nog rond!", zegt Rooymans.

Nog zeven dubbelgangers gezocht, inclusief een Rembrandt
Het gaat goed met de zoektocht. Al veertien figuren werden er gevonden. Toch is Rooymans nog op zoek naar een aantal belangrijke lookalikes. Bekijk de foto's om te zien welke gezichten Julius Rooymans nog zoekt:

Frans Banninck Cocq

Het kleine meisje

Jan Pietersen Bronckhorst

Piekenier Barent Hamansen Bolhamer

Piekenier Jan Ockersen 1

Piekenier Jan Ockersen 2

Rembrandt van Rijn 


Ook een Rembrandt lookalike
Hoewel Rembrandt zelf niet op de orginele Nachtwacht staat is het voor fotograaf Julius Rooymans belangrijk om ook een dubbelganger van de schilder te vinden: "Ik maak namelijk ook een tegenshot, dus van achter de geportretteerden genomen. Daarin zie je Rembrandt schilderen in een zeventiende eeuws tafereel."

Zie je een bekende? 
Mocht je iemand kennen die lijkt op een van de figuren, of lijk je zelf op Rembrandt of Banninck Cocq, dan kan je mailen naar [email protected]