Haarlemmermeer

Transavia-toestel bij Schiphol doet noodoproep vanwege brandstoftekort

16 december 2018, 15.17 uur · Aangepast 18 december 2018, 10.47 uur

Transavia
Transavia

SCHIPHOL - De piloten van een Boeing 737-700 van Transavia hebben vanmiddag rond 14.30 een noodoproep afgegeven aan de verkeerstoren van Schiphol. Het vliegtuig had, na een tijdje te hebben rondgevlogen in een wachtpatroon, te weinig brandstof en kreeg van de verkeersleiding na een 'mayday'-oproep voorrang om te landen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Dat bevestigt een woordvoerder van Transavia aan NH Nieuws. Vlucht HV5052 was op weg van Alicante naar Rotterdam. Nadat de Boeing vanwege het slechte zicht en meerdere rondjes in de buurt van Rotterdam besloot om naar Schiphol te vliegen, had het toestel uiteindelijk een te laag brandstofniveau om nog langer te wachten.

Mayday
Volgens de woordvoerster is geheel naar protocol een noodoproep aan de verkeerstoren gegeven, waardoor het Transavia-toestel voorrang kreeg om te landen. Omdat de piloten een 'mayday'-oproep deden, moesten ook hulpdiensten zoals de brandweer worden gemobiliseerd.

Na de landing is meteen afgeschaald en is de Boeing op eigen kracht naar de terminal van Schiphol getaxied.

Lees ook: Mist op Schiphol zorgt voor uitwijkende vluchten en vertragingen

Schiphol heeft al de hele dag van dichte mist, waardoor vluchten vertraagd worden en vliegtuigen moeten uitwijken naar andere luchthavens. Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland laat NH Nieuws zojuist weten dat de vooruitzichten beter worden en dat er mondjesmaat meer aankomende vluchten afgehandeld kunnen worden.