Ga naar Content
IJmond

Scherm tegen zout water IJmuiden uitgeschakeld

15 december 2018, 15.08 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Twee zogenoemde bellenschermen die in augustus bij de Noordersluis in IJmuiden werden geplaatst als maatregel tegen verzilting van het Noordzeekanaal, zijn door Rijkswaterstaat uitgeschakeld.

De aanvoer van zoet water via de Rijn is inmiddels dusdanig gestegen, dat weer voldoende water is om het zoute water dat via de sluizen bij IJmuiden naar binnen stroomt, terug te spoelen naar zee.

Gordijn
De luchtbellen in de schermen beperkten de uitwisseling van het zoute zeewater en het zoetere water van het Noordzeekanaal, zodra de sluisdeuren opengingen voor scheepvaart. Het bellenscherm produceert een 'gordijn' van opborrelende luchtbellen, waarmee zout water kan worden tegengehouden. De maatregel was nodig omdat verschillende waterwegen door de extreme droogte van afgelopen zomer te zout dreigden te worden.

Lees ook: Schieralen niet voor dichte deur bij IJmuiden

De Noordersluis is de grootste en diepste sluis van het sluizencomplex bij IJmuiden, waar het meeste zout water door naar binnenstroomt. De bellenschermen werden eerder 's nachts al uitgeschakeld om de migratie van schieralen naar de Sargassozee niet te verstoren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!