Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse bieb decor van Nationaal Dictee 2.0: niet op televisie, maar op radio

15 december 2018, 11.08 uur · Aangepast 15 december 2018, 11.21 uur
Door: · Foto: Google Streetview/ANP

Het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal mag vorig jaar ten grave zijn gedragen, maar dat betekent niet dat taalfetisjisten hun kennis niet kunnen testen. De Bibiliotheek in Haarlem Centrum is namelijk het decor van het Nationaal Dictee 2.0, dat niet op televisie, maar live op de NPO Radio 1 wordt uitgezonden.

Zoals vanouds leest Philips Freriks het dictee voor en Frits Spits presenteert de speciale uitzending van De Taalstaat, tussen 11.00 en 13.00 uur. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls heeft de tekst geschreven, en lichtte gisteravond aan tafel bij Pauw al een tipje van de sluier op. 

Twintig bekende Nederlanders nemen het op tegen twintig luisteraars van het radioprogramma. Onder de bekende deelnemers zijn Dieuwertje Blok, Tijs van den Brink, Diggy Dex, Hella de Jonge, Maaike Ouboter, Peter Plasman, Jan Rot, Govert Schilling en Anita Witzier.

Lees ook: NTR stopt per direct met Groot Dictee der Nederlandse Taal

De NTR stopte vorig jaar na 26 jaar met het uitzenden van het dictee op televisie. De omroep vond dat het programma over zijn hoogtepunt heen was. Met de terugkeer van de schrijfwedstrijd op de radio willen de initiatiefnemers de jarenlange dicteetraditie in ere herstellen.

Meedoen? Luister dan vanaf 11.00 uur naar NPO Radio 1.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!