Gooi

Burgemeester Broertjes bezorgd om invloed criminelen: "Kunnen niet meer wegkijken"

17 december 2018, 17.21 uur · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Whatsapp

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes maakt zich zorgen over het feit dat criminelen steeds meer invloed lijken te kunnen uitoefenen. Burgemeesters staan steeds vaker in de frontlinie om die criminaliteit aan te pakken.

In een interview met NH Nieuws over burgemeesters die bedreigd worden, doet Broertjes daarom een oproep aan het kabinet om meer geld in extra politie te investeren.

De bedreiging van de Haarlemse collega Jos Wienen noemt Pieter Broertjes 'het ergste wat je kan overkomen'. "Het is totaal uit de hand gelopen. Je wordt voor het minste of geringste nog bedreigd."

Lees ook: Noord-Hollandse burgemeesters veelvuldig bedreigd

Onder meer sociale media zijn daarvan volgens hem de oorzaak. Hij werd recent zelf nog op een zondag anoniem op zijn mobiele telefoon gebeld door iemand die boos op hem was.

Broertjes over hoe hij aankijkt tegen de bedreiging van Wienen:
(tekst gaat verder onder video)

Burgemeester van Hilversum over Jos Wienen - Joost Lammers / NH Nieuws

Twee derde van de Noord-Hollandse burgemeesters weet hoe het is om bedreigd te worden. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Broertjes merkt dat de burgemeester een prominentere rol heeft als het gaat om de aanpak van de criminaliteit. Die neemt volgens hem toe. "We kunnen niet meer wegkijken."

Lees ook: Haarlemse burgemeester vaker zwaar bedreigd

De burgemeester over de volgens hem oprukkende criminalisering van de maatschappij:
(tekst gaat verder onder video)

Pieter Broertjes reageert op onderzoek onder burgemeesters - Joost Lammers / NH NieuwsBroertjes zegt zelf geen ervaring te hebben met serieuze bedreigingen vanuit het criminele milieu, maar merkt wel dat inwoners hem sneller rechtstreeks aanspreken. "Ze zeggen dan 'ik weet waar je woont.' Kennlijk hoort dat erbij. Op social media wordt ik voortdurend met de grond gelijk gemaakt, maar dat moet je van af laten glijden." Hij moet ook regelmatig op zijn tong bijten om geen reacties uit te sluiten.

Lees ook: Burgemeester Gooise Meren had ook ooit bewaking voor de deur: "Dat is heel beroerd"

Broertjes over zijn zorgen over het negativisme dat hij signaleert:
(tekst gaat verder onder video)

Burgemeester Pieter Broertjes over de toenemende criminalisering - Joost Lammers / NH Nieuws

Om de toenemende vermenging van boven- en onderwereld een halt toe te roepen, zijn er volgens Broertjes meer agenten nodig. Hij doet dan ook een oproep aan het kabinet om extra geld uit te trekken om de burgemeesters ondersteuning in de strijd tegen de criminelen te bieden. Ook de burgemeester van Zaanstad Jan Hamming deed een vergelijkbare appèl op de regering.

Broertjes over de oproep aan het kabinet:

Burgemeester Broertjes: er moet meer geld naar politie - Joost Lammers / NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp