Amsterdam

Ook in hoger beroep tot twintig jaar cel voor liquidatiepoging Diemen

14 december 2018, 13.47 uur

NH Nieuws / Joris van de Kerkhof
NH Nieuws / Joris van de Kerkhof

DIEMEN - (AT5) In hoger beroep zijn vijf mannen veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de poging tot moord op Peter R. in Diemen.

De schietpartij vond begin november 2015 plaats. In totaal werden er 34 kogels afgevuurd. Het slachtoffer werd zes keer geraakt, maar overleefde de aanslag op zijn leven wel.

Lees ook: Man neergeschoten bij liquidatiepoging Diemen 

Twee schutters
Alle vijf verdachten hebben zich volgens het gerechtshof schuldig gemaakt aan het medeplegen van de poging om het slachtoffer te liquideren. Drie van hen waren aanwezig op de plek van de schietpartij, het ging om twee schutters en een chauffeur. Twee van hen krijgen 20 jaar celstraf, een derde persoon moet 18 jaar de gevangenis in.

Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van deze drie personen de twee schutters zijn geweest. Maar gelet op de 'nauwe en volledige samenwerking' vindt het hof dat dit voor de straf niet uitmaakt.

Intensief betrokken
De resterende twee verdachten krijgen een gevangenisstraf van 16 jaar en van bijna 14 jaar. Zij waren volgens het hof intensief betrokken bij de voorbereiding van de aanslag, het volgen van het slachtoffer, het organiseren van de vlucht en het wegmaken van sporen. Bovendien had een van hen rechtstreeks contact met de opdrachtgever.

Het hof gaat bij een aantal verdachten boven de eis uit. Het Openbaar Ministerie eiste twee keer 20, 16, 15 en 13,5 jaar gevangenisstraf. Deze eis was vrijwel gelijk aan de straffen die de rechtbank oplegde. De vordering van het slachtoffer van 25.000 euro smartengeld wijst het hof toe.

Lees ook: 'Moordaanslag op vastzittende verdachte liquidatiepoging Diemen voorkomen'

Afschuw
Volgens het gerechtshof blijkt uit de via PGP versleutelde berichten die de vijf naar elkaar stuurden dat zij een 'grote verbetenheid' hadden om het slachtoffer te doden. "Het hof vindt dat de berichten afschuw wekken."

De verdachten beriepen zich vrijwel volledig op hun zwijgrecht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!