Alkmaar

Burgemeestersonderzoek Bert Blase: "Gemeentehuis werd bestormd"

14 december 2018, 12.00 uur · Aangepast 14 december 2018, 12.18 uur · Foto: ANP/Lex van Lieshout

Whatsapp

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard kan meepraten over bedreigingen aan het adres van politici. Zo werd in zijn tijd in Alblasserdam een keer het gemeentehuis bestormd, en is hij ook een tijd beveiligd. Toch vindt Blase het goed dat burgemeesters een belangrijke rol hebben bij de aanpak van criminaliteit.

Het was in zijn tijd als burgemeester van Alblasserdam dat een groep boze inwoners, zoals hij het noemt, het gemeentehuis bestormde. Ze zochten een wethouder en vonden die. Blase schoot de wethouder te hulp, zo vertelt hij:

Tekst gaat verder onder video

Bert Blase over de bestorming van het gemeentehuis - NH NieuwsOok in Vlaardingen werd Blase bedreigd. "Nadat ik strenge maatregelen had genomen tegen een motorclub, heeft die motorclub informeel laten weten dat ze hun eigen maatregelen tegen de burgemeester zouden treffen": 

Tekst gaat verder onder video

Bert Blase over zijn tijd met beveiliging - NH Nieuws

In zijn tijd in Heerhugowaard is hij niet bedreigd. Dat een meerderheid van de burgemeesters in het onderzoek van NH Nieuws aangeeft wel eens te zijn bedreigd, verbaast hem niet. "Als je social media meerekent, en dat moet je formeel doen, dan denk ik dat er bijna geen één burgemeester is die nooit is bedreigd."

Lees ook: Noord-Hollandse burgemeesters veelvuldig bedreigd

Zichtbaarder
Volgens Blase zijn door het toenemen van taken bij de bestrijding van criminaliteit de burgemeesters wel zichtbaarder geworden. "Het is in eerste instantie een taak van politie en justitie. Daar heeft een burgemeester geen gezag over. Dus we moeten het niet overdrijven." Volgens hem is het juist een voordeel dat je als burgemeester sneller kunt ingrijpen:

Bert Blase over zijn rol bij de aanpak van criminaliteit - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp