Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Rechter verbiedt staking bij PostNL

13 december 2018, 17.31 uur · Foto: ANP

Bij PostNL mag de komende weken niet worden gestaakt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdagmiddag besloten in een kort geding dat PostNL had aangespannen tegen vakbond FNV.

PostNL was naar de rechter gestapt omdat de door FNV aangekondigde stakingen in de drukke decembermaand tot "onevenredige schade en risico's" leiden. Het bedrijf voerde tijdens de zitting aan dat de staking miljoenen euro’s aan directe schade geeft. Ook zouden consumenten ernstig gedupeerd worden door de enorme vertraging van post en pakketten.

Lees ook: Bezorgers PostNL dreigen met kerststaking: 'brieven en pakketten komen later'

Verder zijn acties volgens PostNL prematuur, omdat er nog wordt onderhandeld. Drie andere bonden die ook onderhandelen over een nieuwe cao, zien niets in acties. FNV voerde juist aan dat er geen beweging zit in de cao-onderhandelingen en dat stakingen onvermijdelijk zijn.

Intimidatie
FNV is het oneens met de uitspraak van de rechtbank, maar geeft er wel gehoor aan. Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang: "PostNL lijkt nu zijn zin te krijgen, maar hiermee zijn de onvrede en onrust zeker niet van de baan. Veel werknemers beschouwen deze stap van PostNL als een onaanvaardbare vorm van intimidatie die niet past bij een bedrijf dat zich altijd als sociaal profileert. We gaan samen met onze leden bespreken hoe PostNL toch zodanig onder druk gezet kan worden dat er een fatsoenlijke cao komt."

Post NL is tevreden met de uitspraak en hoopt dat FNV net als de andere bonden weer snel aan tafel schuift om verder te praten over een nieuwe cao.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!