Ga naar Content
Noordkop & Texel

Resten van koetshuis en paardenstallen gevonden bij opgravingen Schagen

12 december 2018, 12.50 uur
Door: · Foto: De opgraving met op de achtergrond de toren van het kasteel. Foto: Archeologie West Friesland

Bij opgravingen in de binnenstad van Schagen zijn bij Kasteel Schagen resten van een koetshuis en paardenstallen uit de zeventiende eeuw gevonden. In een kleilaag lag ook een zilveren munt uit 1472.

Sinds vorige week woensdag wordt archeologisch onderzoek gedaan op het terrein van een voormalig hotel aan de Markt 22 in de historische binnenstad van Schagen.

Er moet op die plek een nieuw hotel komen, maar voordat met de bouw kan worden begonnen, moet eerst onderzoek worden gedaan. Het onderzoek leverde tot nu toe resten op van het koetshuis en de paardenstallen van Kasteel Schagen. Die panden werden in de zeventiende eeuw gebouwd.

Lees ook: Eeuwenoude mortiergranaten nu te bewonderen op gemeentehuis Medemblik

Kasteel Schagen staat nog voor een groot deel boven de grond. Er wordt nu gegraven op de voorburcht, een soort extra verdediging van het kasteel. Die was verdwenen in de grond.

Fundering uit zestiende eeuw
Er werden ook oudere funderingsresten gevonden bij de opgravingen. Op basis van het formaat van het baksteen wordt geschat dat de fundering uit de zestiende eeuw komt. Vermoedelijk gaat het om de resten van de voorganger van het koetshuis. 

Onder de funderingen zit een stuk grond van bijna 1,5 meter, bestaande uit klei en stukjes veen. Vooralsnog lijkt dit deel te komen uit de vijftiende eeuw. In de kleilaag zitten goed bewaarde metalen voorwerpen en meerdere zilveren munten en penningen. 

De komende dagen gaat het onderzoek verder. De archeologen hopen de gedempte gracht van de voorburcht te bekijken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!