Ga naar Content
Noordkop & Texel

'Gekke Texelaars' op tournee door Duitsland met iconisch TESO-souvenir

11 december 2018, 14.53 uur · Aangepast 11 december 2018, 16.57 uur
Door: · Foto: Evalien Weterings

De Texelaars die vorige maand met het door hun bemachtigde gele bankje van de afgedankte TESO-veer De Schulpengat door heel Rotterdam poseerden, gaan internationaal. Komend weekend trekken vader Paul en zoon Boy met het souvenir door Duitsland. "Duitsers hebben zo'n verschrikkelijke goede band met Texel en de boot."

Als het Vlaamse sloopbedrijf Galloo begin november bekendmaakt dat fans van De Schulpengat een stukje van de boot kunnen bemachtigen, springen Paul en Boy in de auto en rijden naar Gent. Een paar uur later leggen ze de hand op een van de gele bankjes waarop talloze Texel-gangers de overtocht hebben gemaakt. 

Lees ook: Schulpengatliefhebbers mogen souvenirs halen uit slootveerboot

Op de terugweg komen ze langs Rotterdam, de thuisstad van hun favoriete club Feyenoord. Ze zetten het bankje voor de Kuip, gaan eropzitten en laten een foto maken, om dat later op de dag bij de Erasmusbrug en in het havengebied nog eens dunnetjes over te doen.  

De tekst gaat door onder de foto

Lees ook: Texelaars toeren met iconisch TESO-souvenir door het land 

Als ze - eenmaal thuis - de foto's op de door Boy beheerde Facebook-pagina T.E.S.O. fans delen, stromen de enthousiaste reacties binnen. "We kregen zelfs een aanvraag vanuit Duitsland, om voor het stadion van Dortmund op de foto te gaan", zei Paul destijds. "Zo populair was De Schulpengat dus." 

"Eigenlijk hebben Duitsers het idee dus zelf aangedragen", verklaart Paul waarom hij zaterdagochtend de eerste boot pakt, zijn zoon ophaalt in Zanfvoorrt en doorrijdt naar Duitsland. "En wij zijn twee gekke Texelaars die het idee uitvoeren." 

'Lief aanhangertje'
Zodra Paul zaterdagochtend Boy heeft opgepikt, rijden ze met de bank in een 'lief, klein aanhangertje' richting het oosten. Na een tussenstop bij kennissen in het Gelderse Barchem - 'voor een kopje koffie, niet ver van de Duitse grens' - rijden ze door naar Duitsland. "Dan begint de tour pas echt", benadrukt Paul.  

Lees ook: Daar gaat 'ie dan: De Schulpengat vertrek naar laatste 'rustplaats'

De eerste stop is in Duisburg, waar ze naar verwachting rond 11.30 uur het bankje in de haven neerzetten. Anderhalf uur later staan ze voor het stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen om de eerste dag van de tour om 14.30 uur af te sluiten in 'het hart van het Ruhrgebied' Essen.

Restaurant op Texel
"Daar staan we bij een schitterend museum, bij een liftschacht voor mijnen op een parkeerterrein", vertelt de TESO-fan. Iedere Duitser uit het Ruhrgebied kent dat punt, weet Paul, die in het dagelijkse leven een onder Duitsers drukbezocht restaurant op Texel runt.  

Lees ook: Veerpont Schulpengat neemt na 26 jaar trouwe dienst afscheid: "Dit was een geweldig schip"

De tweede dag van de tour begint in Keulen, waar ze 'voor' de alombekende Dom zullen poseren. "Maar we gaan wel aan de andere kant van de Rijn zitten, want we willen de hele Dom op de foto hebben." Na Dortmund, waar ze het bankje bij het stadion van Borussia uit de aanhanger halen, keren ze huiswaarts. 

Strak schema
Hoewel de mannen er een strak schema op nahouden, hebben ze er alle vertrouwen in dat ze geen vertraging oplopen. "In een uur van Keulen naar Dortmund moet lukken", zegt Paul. "Misschien niet op vrijdagmiddag, maar op zondag wel." 

Via een speciaal voor de reis aangemaakte appgroep zullen de mannen hun positie met hun volgers delen. "Dan weten ze precies waar we zijn, en weten ze het ook als we in de file staan." Aan animo voor het initiatief geen gebrek, verzekert hij. "We hebben tot nu toe vijftig aanmeldingen van mensen die ons komen opzoeken."

Vaker op tournee? 
Plannen om volgend jaar vaker te gaan touren met hun souvenir hebben ze voorlopig nog niet. "Ik kreeg al een verzoek uit Zuid-Duitsland, maar daar ligt nu een enorm pak sneeuw."

Vooral Boy was erg verbaasd dat hun foto's van het gele bankje zoveel losmaakt, vertelt Paul. "Het is een eenvoudig ding, maar misschien juist daarom wel zo mooi." 

Tourdata en -schema 

Zaterdag 15 december
06.00 uur: Vertrek uit TESO-haven op Texel
11.30 uur: Duisburg, Innenhafen Schrifferstrasse 182
13.00 uur: Gelsenkirchen, Veltins Arena, Parkplatz 1
14.30 uur: Essen, Zolverein Parkplatz

Zondag 16 december
10.00 uur: Kennedy Ufer
12.00 uur: Dortmund, Stadion Parkplatz Bolmkerweg
17.00 uur: Terug in Den Hoorn op Texel  

Nog even nagenieten van De Schulpengat in volle glorie? Bekijk dan onderstaande reportage, die NH Nieuws maakte toen het veer naar Gent werd gevaren. 

De Schulpengat vertrekt naar laatste 'rustplaats' - NH Nieuws / Matthijs Gemmink

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!