Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollandse gemeentes experimenteren met vrijwillige vuurwerkvrije zones

11 december 2018, 07.42 uur · Aangepast 11 december 2018, 08.08 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Vier grote gemeenten in Noord-Holland experimenteren komende jaarwisseling met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Buurtbewoners in Amsterdam, Haarlem, Hilversum en Zaanstad kunnen bij de gemeente zo’n zone aanvragen.

Het is geen vuurwerkverbod, maar de gemeente plaatst wel borden op straat met het vriendelijke verzoek geen pijlen en knallen af te steken. Bij een inventarisering van de Volkskrant bij de 44 grootste gemeenten van het land bleken dertien grote en een aantal kleinere gemeenten te experimenteren met de vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkverboden niet te handhaven

Haarlem heeft vorig jaar ook al geëxperimenteerd met de zones. Burgemeester Jos Wienen zei daarover:  "Ik heb de voorkeur om het niet te laten bij symboolpolitiek van vuurwerkverboden die niet zijn te handhaven. En als blijkt dat een beroep op burgers werkt dan heeft dat mijn voorkeur boven een verbod dat niet werkt."

Lees ook: Experiment in Haarlem met vrijwillige vuurwerkvrije zones

Op oudejaarsavond en de dagen ervoor moeten mensen elkaar aanspreken als de zone niet wordt gerespecteerd. Wienen: "Wat blijkt, is dat zo’n bordje het makkelijker maakt voor anderen om mensen erop aan te spreken. Dan kan je zeggen, joh heb je dat niet gezien. Er ontstaat toch iets waarbij mensen denken: laat ik het toch maar niet hier doen."

Lees ook: Amsterdam straks een van de strengste vuurwerkgemeenten van Nederland

Alkmaar, Amsterdam en Hilversum gaan ook diverse vuurwerkvrije zones aanwijzen waar een verbod wel wordt gehandhaafd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!