Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Stadskikkers zijn sexyer dan boskikkers

11 december 2018, 07.06 uur · Aangepast 11 december 2018, 07.59 uur · Foto: Shutterstock

Mannetjeskikkers in steden zijn aantrekkelijker voor vrouwtjes dan de mannetjes in bossen omdat ze een complexere lokroep hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De studie is gepubliceerd in Nature Ecology and Evolution. Het onderzoek is een samenwerking tussen biologen en ecologen van de Amsterdamse Universiteit en wetenschappers uit de VS en Panama. 

Lees ook: Klimaatvoordelen duurzaam bosbeheer vallen tegen

Ze ontdekten dat stadsmannetjes vaker en met een grotere complexiteit roepen dan hun soortgenoten in het bos. De onderzoekers speelden daarna de stads- en bosroepen af ​​voor vrouwelijke kikkers in het lab, waarbij ze ontdekten dat driekwart van de vrouwtjes zich meer aangetrokken voelde tot de complexere stadslokroep. Ook ontdekten de onderzoekers dat kikkers in stedelijke gebieden opvallender roepen omdat zij minder hoeven te vrezen voor roofdieren dan kikkers in een natuurlijk habitat.

Lees ook: Velserbroeker viert Dierendag met zijn gifkikkers

Een afspeelexperiment in het veld toonde vervolgens aan dat een kikker in de stad minder hoeft te vrezen van roofzuchtige vleermuizen en parasitaire muggen maar dat hij wel harder moet werken om vrouwtjes aan te trekken. De studie werd uitgevoerd onder leiding van evolutiebiologen Wouter Halfwerk en Jacintha Ellers van de VU.

Wat vind jij sexyer? De lokroep van de boskikker of de lokroep van de stadskikker? Beluister de fragmenten en oordeel zelf. 

Lees je dit bericht in de app? Klik dan hier voor de lokroep van de stadskikker. En hier voor de lokroep van de boskikker. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!