West-Friesland

NL
V

Sterrenwacht Bovenkarspel voorspelt heldere lucht tijdens grootste sterrenregen van het jaar

10 december 2018, 10.48 uur · Aangepast 10 december 2018, 11.09 uur · Foto: Shutterstock

Vrijwilligers van sterrenwacht Orion in Bovenkarspel verheugen zich op de nacht van donderdag op vrijdag. Dan verschijnt namelijk de zogeheten Geminidenzwerm aan de hemel. Volgens Orion wordt het 'een mooie, heldere, avond', en dus 'wordt het tellen wie de meeste vallende sterren ziet'.

Dat tellen is niet uitsluitend voorbehouden aan de vrijwilligers, want de sterrenwacht opent haar deuren vrijdagavond ook voor publiek. Behalve de sterrenregen kunnen bezoekers via de telescopen op het dakterras ook Mars, de maan en de melkweg bewonderen. 

De Geminidenzwerm trekt ieder jaar rond half december voorbij. Voor wie graag een blik omhoog werpt, zijn de omstandigheden dit jaar gunstig. Niet alleen omdat het naar verwachting onbewolkt is, maar ook omdat de maan al vroeg in de nacht onder gaat. 

Tachtig tot honderd per uur
Het hoogtepunt is vrijdagochtend. Dan zijn er volgens sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit Nijmegen zo'n tachtig tot honderd vallende sterren per uur te zien. Wie ze wil zien, moet naar het westen kijken. "Niet te laag boven de horizon en niet recht omhoog, maar half hoog", aldus Van der Sluys.

Lees ook: Maan kleurt rood door totale verduistering

Het ideale tijdstip voor vallende sterren is altijd rond 6.00 uur 's ochtends. Van der Sluys: "Dan sta je aan de voorkant van de aarde in zijn baan rond de zon. Het is net als bij een sneeuwbui. Waar vallen de meeste vlokken? Op de voorruit van de auto. Maar het is niet zo dat het daar harder sneeuwt, het komt doordat je rijdt."

Komeet
Bovendien bestaat de kans dat we de langsvliegende komeet 46P/Wirtanen kunnen zien. Met het blote oog is het een vaag stipje, dat de komende weken langzaam langs de hemel schuift. Op woensdag staat hij het dichtst bij de aarde, op bijna 12 miljoen kilometer afstand. Voor ruimtebegrippen is dat redelijk in de buurt. Pas over 20 jaar komt hij weer zo dichtbij.

Lees ook: In beeld: Noord-Hollanders genieten van zonsondergang

Of Wirtanen te zien is, is nooit helemaal zeker. "Bij kometen kunnen we gemakkelijk voorspellen hoe laat ze waar zijn. Maar het is heel moeilijk om in te schatten hoe helder hij is. Het is een smeltende vuile bal van sneeuw en ijs, van een paar kilometer groot. Daar is niets van te zien. Maar het smeltende sneeuw en ijs zorgt voor een wolkje eromheen, dat zonlicht weerkaatst. Dat zien we.''

Vage ster
Als alles meezit, is Wirtanen met het blote oog te zien in het zuiden, als een vage ster. Tot 17 december, daarna gooit de maan roet in het eten. Tussen 27 december en 2 januari is Wirtanen weer te zien, maar dan richting het noorden. En op 4 januari is de volgende grote sterrenregen.

Zin een voorproefje? Tijdens een eerdere 'sterrenregen' maakten we onderstaande reportage bij de sterrenwacht in Bovenkarspel. 

Sterrenregen goed te zien: feest bij Orion - NH

Geminiden
De Geminiden zijn de grootste sterrenregen van dit jaar in Nederland. De zwerm heet zo omdat het lijkt of de meteoren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). In werkelijkheid zijn het minieme deeltjes steen en gruis van de planetoïde Phaethon. Elk jaar in december komt de aarde door die stofwolk. Als zo'n deeltje in de dampkring verbrandt, zien wij dat als een kort, gelig lichtspoor aan de hemel, een meteoor.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!