Metropool

Vijfhuizen in 2020 centrum van het EK voetbal

7 december 2018, 11.17 uur · Aangepast 7 december 2018, 22.22 uur

ANP
ANP

METROPOOL - De Expo Haarlemmermeer is tijdens het EK voetbal van 2020 de plek waar de tv-beelden van alle voetbalwedstrijden binnenkomen. De Europese voetbalbond UEFA heeft het expositiecentrum in Vijfhuizen uitgekozen voor de vestiging van het International Broadcast Centre (IBC).

Het Europees Kampioenschap voetbal is in 2020 niet in één gastland, maar in twaalf verschillende Europese steden. Ook de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam is een speelstadion. Alle tv-beelden van dat EK komen uit Vijfhuizen. Vanuit de Expo worden straks twee miljard kijkers bediend. 

De Expo Haarlemmermeer beslaat een oppervlakte van 24.000 vierkante meter en zal vanaf eind maart 2020 vier maanden lang het werkterrein zijn van tv-technici. Hier komen alle tv-beelden vanuit de verschillende Europese speelsteden binnen en worden aangeboden aan de aangesloten tv-stations.

TV-studio's
Het IBC huisvest onder meer technische-, productionele- en zendfaciliteiten als tv-studio’s en productie- en regieruimtes. Wethouder Adam Elzakalai van sport is blij dat het IBC naar de polder komt. “Supergaaf natuurlijk dat als je straks naar de wedstrijden op televisie kijkt, je weet dat de signalen vanuit de Expo komen. Dat geeft toch een soort van trots.”

De KNVB heeft een belangrijke rol gespeeld in de toewijzing van het IBC aan Vijfhuizen. Gijs de Jong, secretaris-generaal KNVB vindt het geweldig. "Het is een zeer prestigieus project dat enorme prioriteit heeft voor UEFA, mede door de grote financiële belangen die de verkochte tv-rechten met zich meebrengen.”