Noordkop & Texel

Straffen tot ruim dertien jaar voor drugssmokkel met viskotters

7 december 2018, 10.38 uur · Aangepast 7 december 2018, 12.35 uur · Foto: Landelijk Parket

Whatsapp

Drie mannen die deel uitmaakten van een internationaal vertakt netwerk dat vanuit Zuid-Amerika cocaïne naar Europa smokkelde, zijn vanochtend veroordeeld tot celstraffen oplopend tot dertien jaar en vijf maanden.

De hoogste straf was voor de Muhammed S. uit Amstelveen, die volgens de rechtbank in Amsterdam in de Nederlandse organisatie een leidende rol vertolkte. Samen met medeverdachte Ferry B. uit Den Helder was hij in 2015 bovendien betrokken bij de bedreiging van visser Marlon de J. in Hippolytushoef. Diens woning werd 's nachts beschoten terwijl hij in de woonkamer zat. B. kreeg 4,5 jaar cel.

Lees ook: OM eist tot 14 jaar cel voor grootscheepse drugssmokkel met viskotters

Leendert R. kreeg 5,5 jaar cel. Volgens de rechtbank staat vast dat hij nauw was betrokken bij de smokkel van een grote partij cocaïne, die vorig jaar zomer werd onderschept toen die in Harlingen aan land werd gebracht.

Lees ook: OM: Man uit Hippolytushoef speelde grote rol in grootscheepse aanvoer van drugs

Geoliede machine
De Openbaar Ministerie noemde de organisatie eerder 'een geoliede machine' en de drie verdachten 'onmisbare schakels' in een netwerk, dat vanuit Zuid-Amerika drugs op containerschepen naar Europa vervoerde, pakketten op zee liet afwerpen en die liet oppikken door kotters.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp