Noord-Holland

Terugblik: Oud-gedeputeerde Hooijmaijers de cel in na corruptie

2 februari 2019, 07.48 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.12 uur

ANP / Koen van Weel
ANP / Koen van Weel

NOORD-HOLLAND - Voor inwoners van Berkhout was bij de vorige Provinciale Statenverkieizingen de maat vol: zij protesteerden tegen corruptie, dat volgens hen ervoor had gezorgd dat er een groot industrieterrein voor hun deur werd gebouwd. Met name Ton Hooijmaijers was in hun ogen schuldig.

Oud-gedeputeerde Hooijmaijers zou ruim 275.000 euro ontvangen hebben van bouwbedrijven om die te bevoordelen bij projecten van de provincie.

De actiegroep Berkhout is Boos maakte zich hard voor een veroordeling van de VVD'er. "Je bent als dorp zo besodemieterd met de komst van dat bedrijventerrein. De geheimhouding, het niet openbaar willen zijn en het blijven negeren dat er corruptie heeft plaatsgevonden", vertelden ze voor onze camera:

Tekst loopt door onder video

Niet alleen de actiegroep, ook de rechter bleek er zo over te denken. Na een jarenlange rechtszaak werd in februari 2017 besloten dat Hooijmaijers twee jaar en vier maanden de cel in moest vanwege omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld.

Lees ook: De affaire Hooijmaijers: een overzicht

NH Nieuws maakte daar toentertijd onderstaande reportage over:

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.