Ga naar Content
Noord-Holland

Mazzel voor automobilisten: vanaf 2019 mag 130 km/uur worden gereden op A2

4 december 2018, 14.45 uur · Aangepast 4 december 2018, 15.03 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Aan de ergernis van sommige automobilisten dat er op de snelweg A2 overdag niet harder mag worden gereden dan 100 km/uur komt vanaf september een einde: Rijkswaterstaat past de weg aan zodat de maximumsnelheid 30 km omhoog kan.

Dat schrijft het AD. Op het traject Utrecht-Amsterdam mag nu alleen 's avonds en 's nachts het gaspedaal dieper worden ingedrukt. Bestuurders ergeren zich hier aan, met name omdat er in beide richtingen vijf rijstroken zijn.

Bovendien zorgt het gebrek aan duidelijkheid voor verwarring bij bestuurders. Dat blijkt volgens de krant ook uit de permanente snelheidscontrole, want jaarlijks worden er op de A2 een recordaantal bekeuringen uitgedeeld.

Lees ook: Raad van State wijst beroep af: definitief 130 km/u op A2

Om de weg geschikt te maken voor sneller verkeer wordt een dubbele laag geluidreducerend asfalt aangebracht. Door dit 'zeer open asfaltbeton' (zoab) wordt het lawaai zoveel mogelijk tot een minimum beperkt.

Tevergeefs geprocedeerd
De snelheidsverhoging valt niet overal in goede aarde. Omliggende gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen hebben meerdere keren tevergeefs tegen de overheid geprocedeerd. Zij waren twintig jaar geleden voor de verbreding van de snelweg, mits de maximumsnelheid 100 km/uur zou blijven zoals de overheid toendertijd had toegezegd.

Enkele jaren geleden werd de maximumsnelheid op de A2 al voor de avond en nacht verhoogd, en na de aanpassingen aan de weg gaat dit volgend jaar dus ook overdag gebeuren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!