Sport

Met Richárd Rapport is deelnemersveld Wijk aan Zee compleet

4 december 2018, 11.07 uur

ANP/Piroschka van de Wouw
ANP/Piroschka van de Wouw

WIJK AAN ZEE - Met de toevoeging van de Hongaarse grootmeester Richárd Rapport is het deelnemersveld voor het internationale schaaktoernooi van Wijk aan Zee rond. De 22-jarige Hongaar kreeg het veertiende en laatste startbewijs voor de mastersgroep. Rapport, die bekendstaat om zijn aanvallende manier van spelen, verraste twee jaar geleden in Wijk aan Zee door de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen te verslaan.

De 81e editie van Tata Steel Chess is van 11 tot en met 27 januari. Zoals de laatste jaren gebruikelijk worden twee rondes buiten Wijk aan Zee gespeeld. De schakers gaan op 16 januari naar Theater De Vest in Alkmaar voor de vijfde ronde, een week later spelen ze de tiende ronde in de Pieterskerk in Leiden.

Lees ook: Schaker Anish Giri wil favorietenrol niet op Tata Steel-schaaktoernooi

De Nederlandse inbreng komt van Anish Giri en de 19-jarige Jorden van Foreest, die debuteert bij de masters. Giri (24) moest afgelopen jaar de eindzege na een tiebreak aan Carlsen laten. De Noor komt zijn titel verdedigen en ook de oud-wereldkampioenen Vladimir Kramnik en Viswanathan Anand doen mee.

Lees ook: Carlsen en Giri blikvangers schaaktoernooi Wijk aan Zee

Lucas van Foreest doet voor de tweede keer mee in de Tata Steel Challengers. Andere Nederlanders in de Tata Steel Challengers zijn Erwin l’Ami en Stefan Kuipers, die afgelopen editie promotie naar deze groep verdiende door de Toptienkamp te winnen.