Ga naar Content

Boze boeren protesteren bij het Provinciehuis in Haarlem

Ronkende tractoren en boze boeren op het Provinciehuis in Haarlem. Ze protesteren tegen de plannen om veenweidegrond, waar zij op boeren, te vernatten. "Ik heb net het bedrijf van m'n vader overgenomen, maar dit zou voor mij einde oefening zijn."

Het vernatten van de veenweidegrond zou bodemverzakking tegengaan, maar volgens de boeren is het voor hen dan einde oefening. "Ik heb net het bedrijf van m'n vader overgenomen, maar dit zou faillissement betekenen," zegt een jonge boer tegen NH Nieuws.

Lees ook: Koe dreigt uit straatbeeld te verdwijnen

De boeren zien graag een andere oplossing en hopen dat de Provincie met hen om tafel gaat. "Wij zijn er trots op dat onze koeien buiten staan. Vernatten zou betekenen: geen weidevogels meer, koeien naar binnen en geen machines meer die het land kunnen bewerken."

Agrarische sector dood
De plannen om weidegrond te vernatten, oftewel: het grondwaterpeil verhogen, werd vanmiddag besproken in de commissie Natuur, Water, Landbouw en Milieu van de Provincie Noord-Holland. De Gedeputeerde Staten zullen uiteindelijk hierover besluiten. 

De Provincie geeft aan binnenkort met alle betrokkenen om tafel te gaan. De boeren hopen het tij nog te kunnen keren. "Anders is de agrarische sector in Noord-Holland snel op z'n einde," aldus één van de boeren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws