Zaanstreek-Waterland

NL
V

Veel steun voor petitie voor brugwachters Zaandam: "Mijn kinderen moeten iedere dag over zo'n brug"

3 december 2018, 19.38 uur · Aangepast 5 december 2018, 21.47 uur

Wie de petitie van Heidi Kok nog wil ondertekenen, moet snel zijn. Woensdagochtend overhandigt zij de meer dan duizend handtekeningen aan burgemeester Hamming van Zaanstad. Zo hoopt ze ervoor te zorgen dat de gemeente weer brugwachters gaat plaatsen op de bruggen over de Zaan.

Afgelopen woensdag ging de Prins Bernhardbrug open, terwijl er een bejaard echtpaar overheen liep. De man viel van tien meter hoogte in het water. De vrouw kwam met een smak op het wegdek terecht. Heidi Kok vond het genoeg en begon een petitie. "Mijn kinderen moeten ook iedere dag over zo'n ophaalbrug. En er zijn meer mensen die zich zorgen maken", laat zij weten aan NH Nieuws.

Lees ook: Redder blikt terug op brugdrama Zaandam: "Ergste is dat we dit al hebben meegemaakt"

In 2015 ging het ook goed mis toen Marijke Fontijn om het leven kwam, nadat ze over het hoofd was gezien door de brugwachter. De gemeente Zaanstad beloofde toen beterschap en startte daarnaast een 'brugbewustzijnscampagne' om incidenten tegen te gaan.

Lees ook: Schokkend ooggetuigenverslag: "Ze viel tussen de brug en het wegdek in"

Zaanstad beheert en controleert zijn eigen bruggen met camera's vanuit het havenkantoor. Het is nog maar de vraag of de stad de portemonnee wil trekken voor brugwachters op iedere brug. "Blijkbaar werkt het systeem niet. Anders kan er toch niet weer zo'n ongeluk gebeuren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen