Ga naar Content
Noord-Holland

Onderzoek om vogelsterfte door windmolens te beperken

28 november 2018, 10.37 uur
Door: · Foto: shutterstock

Windmolens op zee zorgen straks niet alleen voor groene energie maar veroorzaken ook veel vogelsterfte. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft 1.2 miljoen euro subsidie gekregen om te onderzoeken hoe de vogelsterfte beperkt kan worden.

Windmolenparken op de Noordzee worden straks belangrijk voor onze energievoorziening maar dat gaat wel ten koste van duizenden vogels die zich te pletter vliegen tegen de enorme wieken. De universiteit gaat daarom het vogelgedrag boven de Noordzee onderzoeken zodat men kan voorspellen wanneer er gevaar dreigt voor grote groepen vogels.

Vogelradar
De UvA werkt al enkele jaren aan een soort 'vogelradar' die de vogeltrek in beeld brengt. "Zoals Buienradar radarbeelden van wolken gebruikt om nauwkeurig te voorspellen wanneer het ergens gaat regenen, worden de vogelradars ingezet om te zien waar grote aantal vogels zijn, hoe snel ze zijn en in welke richting ze bewegen," aldus projectleider dr. Judy Shamoun-Baranes.

Vragen
Maar volgens de onderzoeker is er nog veel onduidelijk. "Wat beïnvloedt het trekgedrag van vogels? Waarom zie je de ene dag zo veel vogels, en de andere dag geen? Dit project geeft ons de ruimte om vlieggedrag verder uit te zoeken." Met de gegevens van de vogelradar, weerdata en vogelgedrag met GPS-trackers moet er een systeem komen om de vogeltrek te voorspellen.

Uitschakelen
Uiteindelijk wil men 48 uur van te voren kunnen voorspellen welke windmolens tijdelijk stilgezet moeten worden om massale vogelsterfte te voorkomen. Uitschakelen van de windmolens is namelijk de enige optie maar vanwege economische redenen moet dat zo min mogelijk gebeuren. "Het is economisch niet haalbaar de windmolenparken voor elke individuele vogel stil te leggen," zo zegt Judy Shamoun-Baranas.