Amsterdam

Rijkswaterstaat neemt maatregelen in Amsterdam-Rijnkanaal vanwege droogte

25 november 2018, 08.33 uur · Aangepast 25 november 2018, 12.28 uur · Foto: ANP/Evert Elzinga

Whatsapp

In het Amsterdam-Rijnkanaal is gisteravond een zogeheten bellenscherm geplaatst. Het scherm bestaat uit buizen met gaatjes waar lucht doorheen wordt geperst, zodat een soort gordijn van luchtbelletjes ontstaat. Dat houdt de instroom van zout water tegen.

"Je zou het niet denken, maar we hebben nog altijd te kampen met droogte", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De rivieren leveren al maanden minder zoet water dan normaal. Daardoor stroomt er zout water vanuit het Noordzeekanaal verder het Amsterdam-Rijnkanaal in. Dat brengt de drinkwatervoorziening in gevaar, aangezien er langs het kanaal innamepunten voor zoet water liggen.

Door de belletjes gaat het zoute water omhoog en wordt het met de stroming afgevoerd naar het Noordzeekanaal.

35 ton
Voor de buizen, die samen 35 ton wegen, is een sleuf gegraven in de bodem. Ze blijven er permanent liggen. Er komen roosters bovenop van 150 kilo per stuk en 3,5 meter breed.

Het is de eerste keer dat een bellenscherm in open water wordt geplaatst. Het beslaat met 70 meter de hele breedte van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Amsterdamsebrug. Afgelopen zomer werden hier en daar kleinere, tijdelijke bellenschermen geplaatst in schutkolken van sluizen.

Whatsapp