Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Bowi (20) is scheldpartijen met 'homo' langs het voetbalveld zat

24 november 2018, 16.00 uur · Aangepast 24 november 2018, 17.28 uur · Foto: Privé

AZ-fan Bowi Jong (20) vindt dat er verandering moet komen in het gescheld in voetbalstadions. Hij komt vaak bij voetbalwedstrijden en daar slingeren de termen 'homo', 'flikker' en 'nicht' je louter om de oren. Bowi, die zelf homo is en zich ernstig stoort aan dit gedrag van supporters, bespreekt in een openhartige brief aan de KNVB zijn pijnlijke ervaringen.

Bowi komt al zijn hele leven in het stadion van AZ als voetballiefhebber. Hij mist nauwelijks een thuiswedstrijd. Ook zijn familie is groot fan van de Alkmaarse club. "Je kan wel stellen dat het me met de paplepel is ingegoten en ik ben ook al van jongs af aan voetballiefhebber."

Toen hij uit de kast kwam, werd hij volledig gesteund door zijn ouders. "Mijn vader heeft nooit problemen gehad met het feit dat ik gay ben, zijn reactie op mijn coming-out was de beste ooit."

Lees ook: Aanvoerders dragen komend weekeinde 'regenboogband'

In de rest van de voetbalwereld voelt hij die acceptatie niet. Hij vindt dat er meer bewustzijn moet komen wat dit soort scheldwoorden met mensen kan doen. "Als je ontdekt dat je op dezelfde sekse valt en worstelt hoe je hiermee om moet gaan en hoe je dat naar buiten kan brengen, is dat al moeilijk genoeg."

Brief naar KNVB
Volgens Bowi zorgt het negatieve gebruik van de woorden ervoor dat mensen die met hun geaardheid of uit de kast komen worstelen, eenzamer zijn en minder snel iets durven te zeggen. "Als iedereen er steeds zo negatief over is, krijg je het idee dat iedereen het dus ook slecht vindt." Daarom schreef hij een brief naar de KNVB:

"Voetbal is voor iedereen" - NH Nieuws

"Toch heb ik moeite met het gemak waarmee er elke keer weer beledigende termen over LHBT'ers worden geuit." Toen de student een aantal weken terug op de tribune zat, hoorde hij achter zich een jongen van een jaar of 12 keihard 'vieze homo' roepen na een overtreding op het veld.

"Zelfs kleine jochies roepen 'vieze homo' langs de lijn" - NH Nieuws

Met zijn brief wil hij stadions vooral voor de volgende generatie LHBT'ers voetballiefhebbers een fijnere plek maken. Zelf is Bowi inmiddels drie jaar uit de kast en doen de scheldwoorden hem niet meer zoveel.

"Ik voel mij niet zo snel meer gekwetst" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!