Ga naar Content
Amsterdam

Anne Frank Huis na twee jaar verbouwen opnieuw geopend

22 november 2018, 06.00 uur · Aangepast 22 november 2018, 06.47 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Het Anne Frank Huis wordt vandaag na twee jaar renoveren officieel geopend door koning Willem-Alexander. De make-over, die 11,5 miljoen euro heeft gekost, was nodig omdat jonge bezoekers het verhaal van de jodenvervolging en de vernietigingskampen niet meer goed kennen. "Zelfs hun grootouders zijn van na de oorlog", zegt algemeen directeur Ronald Leopold.

Aan het Achterhuis, waar de jonge joodse Anne aan haar beroemd geworden dagboek begon, is weinig veranderd, legt Leopold uit. Maar de opzet van het museum is veranderd. De looproute is chronologisch gemaakt, er wordt meer uitgelegd en - waar het museum aanvankelijk huiverig voor was - er is een audiotour ingevoerd. "Daarmee geven we een toelichting zonder de leegte aan te tasten", zegt Leopold.

Leegte
Hij doelt op het ontbreken van meubels in het pand. Die waren geroofd na het wegvoeren van de onderduikers. Na zijn terugkeer in Nederland was het de wens van vader Otto Frank dat de kamers leeg zouden blijven. "De leegte geeft aan dat Anne er niet meer is. Maar ook dat Amsterdam een leegte in zich draagt; de stad heeft 70.000 van zijn inwoners verloren."

Lees ook: Virtueel inkijkje in het Achterhuis via VR bril

Ook de dagboekzaal is vernieuwd en herbergt een onzichtbare hoeveelheid techniek ter bescherming van Anne's manuscript. Het ligt tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte.

Geen rijen meer
Tijdens de verbouwing bleef het museum open en werden bezoekers soms tijdelijk om ruimtes heen geleid waar werd gewerkt. "Het was lastig om open te blijven, zowel voor publiek als medewerkers, maar we zijn trots en opgelucht dat het is gelukt", aldus Reus-Deelder. De beruchte lange rijen voor het Anne Frank Huis horen ook tot het verleden, dankzij een systeem van kaartjes met een tijdslot die alleen online kunnen worden gekocht. Per kwartier kunnen zo tachtig à negentig bezoekers naar binnen.

Lees ook: Anne Frank Huis en Rijksmuseum meest leerzame dagattracties

Het museum trekt ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar. De nieuwe verplichte garderobe in de entreehal zorgt dat ze niet meer met hun tassen en natte jassen door de smalle gangen en trappen van het museum kunnen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!