Ga naar Content
Noord-Holland

Scootmobiels niet veilig genoeg: aanpassingen noodzakelijk

21 november 2018, 06.32 uur · Aangepast 21 november 2018, 06.48 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De scootmobiel is momenteel niet veilig genoeg, blijkt uit een groot nieuw onderzoek. De manier van remmen en de stabiliteit van het vervoersmiddel laten te wensen over, wat kan leiden tot zware ongelukken.

Dat meldt het AD vandaag. Tussen 2010 en 2015 is onder de groep gebruikers van de scootmobiel het aantal verkeersdoden meer dan verdubbeld; van 19 naar 41 per jaar. Ook de afgelopen twee jaar vielen weer tientallen doden.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft de veiligheid van de scootmobiel in kaart gebracht. Aanpassingen aan het karretje en de weg zijn noodzakelijk om het aantal zware ongevallen te verminderen.

De SVOW pleit voor een aparte, goed bereikbare en eenvoudig te bedienen rem. Nu zit er meestal een hendel op het stuur, die echter niet dient om te remmen, maar om gas te geven. Ook kan de scootmobiel bij abrupte en grote stuurbewegingen uit balans raken.

Dodelijk slachtoffer Naarden
Begin dit jaar overleed een 86-jarige man uit Naarden, nadat hij met z'n scootmobiel door het raam van de eerste verdieping van verzorgingstehuis De Flank aan de Diaconessenlaan was gereden.

Lees ook: Man (86) die met scootmobiel door raam verzorgingstehuis reed overleden

Het verzorgingstehuis besloot daarop dat de snellere scootmobielen niet langer in het pand mochten worden gebruikt, wat weer kwaad bloed zette bij de bewoners.  

Bewoners serviceflats Woningstichting Naarden woedend over verbod scootmobiel -