Noord-Holland

De Peiling: Vleesverbruik daalt niet meer. Eet jij nog elke dag vlees?

20 november 2018, 11.48 uur · Aangepast 20 november 2018, 16.48 uur

NOORD-HOLLAND - Nederlanders hebben het afgelopen jaar ongeveer net zoveel vlees gegeten als het jaar ervoor. Gemiddeld 76,6 kilogram per persoon. Toch zeggen veel mensen minder vlees te eten. Hoe zit dat bij jou?

Daling stopt
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier laat elk jaar onderzoek doen naar de vleesconsumptie. Van 2010 tot 2015 was er een duidelijke dalende lijn. Die lijkt nu te zijn gestopt. De vleesconsumptie daalt sinds 2016 niet meer.

Opmerkelijk
Wakker Dier noemt de uitkomst opmerkelijk en verrassend. "Mensen zeggen minder vlees te eten, maar we zien dit niet terug in de cijfers", reageert de organisatie. "Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik."

Vegetarisch ministerie
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap serveert voortaan tijdens diners standaard vegetarische maaltijden. Wie vlees, vis en zuivel wil, moet dat vooraf doorgeven. Minister Ingrid van Engelshoven nam dit besluit na een voorstel van de Partij voor de Dieren.

Doorbraak
Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren spreekt van een doorbraak. "Ik vind het geweldig dat de minister kiest voor een dergelijke voorbeeldfunctie. Ik hoop van harte dat ook andere ministeries dit duurzame voorbeeld zullen volgen."

Wat doe jij?
Ben jij de afgelopen jaren minder vlees gaan eten of niet? Zou één van de twee kerstdagen vleesvrij voor jou een optie zijn? En wat vind je van het vegetarische besluit van het ministerie van Onderwijs? We horen het allemaal graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl.