Zaanstreek-Waterland

Verdachte zaak-Milica ontkent moord, had wel 'seksuele relatie'

19 november 2018, 10.06 uur · Aangepast 19 november 2018, 14.00 uur

Politie
Politie

ZAANDAM - Hüseyin A., verdacht van het verkrachten en doden van de 19-jarige Milica van Doorn in 1992, heeft vandaag aan het begin van zijn proces verklaard dat hij onschuldig is. Hij zegt dat hij destijds een seksuele relatie had met Van Doorn. Dat zou verklaren dat zijn sperma in het lichaam van de jonge vrouw is gevonden.

Milica van Doorn werd gedood in haar woonplaats Zaandam in de nacht van 7 op 8 juni 1992. De zaak bleef onopgelost. Een DNA-verwantschapsonderzoek zette de politie vorig jaar op het spoor van A.

Lees ook: 26 jaar na dato: verdachte moord Milica van Doorn voor de rechter

Waarom A. niet eerder met de verklaring over de relatie met het slachtoffer is gekomen, is het gevolg van schaamte, aldus de verdachte. "Ik was toen net getrouwd en durfde niet te verklaren over mijn contacten met Milica." De relatie heeft volgens A. "een paar maanden" geduurd.

Lees ook: Milica van Doorn, na 25 jaar eindelijk een rechtszaak

Eerder wilde A. niet ophelderen hoe zijn biologische sporen in het slachtoffer zijn terechtgekomen. "Ik was bang en in de war", zei hij over zijn eerder afgelegde verklaringen.

Afspraakjes
De verdachte zegt tijdens de zitting ongeveer acht keer met Van Doorn te hebben afgesproken. Dat deden ze in de buurt. Ze zouden volgens hem "twee keer seks hebben gehad". Dat zou zijn gebeurd in een auto en ergens in de bosjes. A. geeft ook aan tientallen andere vriendinnen te hebben gehad in die periode. 

Het OM meent dat verklaring niet meer is dan een poging "berekenend de gaten in het dossier te vullen." De officier van justitie wees erop dat is geconstateerd dat A. tijdens zijn voorarrest uitvoerig met familieleden heeft gesproken over het verzinnen van verklaringen.

Geen nader onderzoek
Na een korte pauze besloot de rechtbank dat er voorlopig geen nader onderzoek komt naar zogeheten alternatieve scenario's in de zaak rond de moord. De nieuwe verklaring van A. is volgens de rechtbank niet concreet en niet aannemelijk genoeg om zo'n onderzoek te rechtvaardigen.

"Wij vinden het heel onaannemelijk dat A. een paar weken voor haar dood nog seks met Milica heeft gehad. Ze had een grote vriendengroep met wie ze alles deelde, maar sprak nooit over deze zogenaamde affaire met de verdachte", verklaart officier van justitie Annette van Kooij tegenover NH Nieuws. "Ze was heel open tegenover haar vrienden en had in die periode gewoon een vriendje en dat was niet deze verdachte."

Afgeluisterd
Het OM heeft gesprekken van A. met zijn familie afgeluisterd in het huis van bewaring. "De verdachte heeft daar ingefluisterd gekregen dat hij in zijn verklaring moest verzinnen dat hij een relatie had met Milica. En dat is precies wat hij vandaag heeft gedaan."

De advocaat van de verdachte, Tom van Assendelft- de Koning, weerlegt dat het afgeluisterde telefoongesprek als bewijs tegen A. kan dienen. "Natuurlijk wordt er besproken wat er verklaard gaat worden", legt Assendelft - de Koning uit. "Als er sperma wordt gevonden die van hem afkomstig is, mag er worden besproken wat er verklaard wordt. Ik zie dat niet als belastend bewijs."

Vooralsnog ziet de advocaat de spermalink als enige bewijs tegen A. 

Voor het proces tegen A. zijn twee dagen uitgetrokken.