Ga naar Content
Sport

De Jong: "Dit was wel een heel mooie avond"

17 november 2018, 11.05 uur · Aangepast 18 november 2018, 16.26 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Kay in 't Veen

Met een glimlach van oor tot oor verliet Frenkie de Jong na de zege op Frankrijk (2-0) de kleedkamer van het Nederlands elftal in De Kuip. "We wisten dat er best wel iets mogelijk was. Maar dit was wel een heel mooie avond", zei de middenvelder van Ajax, die van de Franse krant L'Equipe een acht kreeg voor zijn optreden. Ook Ajacied Matthijs de Ligt, Mephis Depay en Georginio Wijnaldum kregen een acht.

"Winnen van de wereldkampioen, dat hadden veel mensen nog niet zo lang geleden voor onmogelijk gehouden. Ik vind het vooral mooi dat het op een fraaie manier is gebeurd", aldus De Jong. "Natuurlijk is het logisch dat we de laatste jaren zijn gaan kijken naar landen die het wel goed deden. Maar we moeten ook aan onze eigen waarden vasthouden. We waren dominant tegen de Fransen. Het kan nog altijd beter, maar we hebben verdiend gewonnen. Met voetbal dat mensen van Nederland verwachten."

Lees ook: Oranje boekt verdiende zege op wereldkampioen Frankrijk

Zelfs de wereldkampioenen van Frankrijk kregen geen grip op De Jong, die eigenlijk het mooiste compliment van Didier Deschamps kreeg. De Franse bondscoach besloot in de tweede helft van speelwijze te veranderen en benoemde N'Golo Kanté tot bewaker van De Jong. Het maakte de middenvelder niet zo veel uit. In blessuretijd forceerde hij nog een strafschop, die Memphis Depay prachtig benutte (2-0).

"Het enige wat je ons kwalijk mag nemen, is dat we het duel niet eerder hebben beslist", zei De Jong na zijn eerste wedstrijd ooit in De Kuip. "Wel fijn dat ik hier meteen heb gewonnen. Hopelijk gebeurt dat snel nog een keer", zei de Ajacied met een knipoog, doelend op de Rotterdamse versie van de klassieker van eind januari in de eredivisie.