Ga naar Content
Gooi

Hoop lijkt vervlogen voor behoud onderduikhuis Bussum

16 november 2018, 16.40 uur
Door: · Foto: Privé/Google Streetview

De pogingen om het onderduikpand aan de Vaartweg in Bussum van de sloopkogel te redden, lijken mislukt. Dat laat Annet Betsalel aan NH Nieuws weten. Zij probeerde geld in te zamelen om het huis toch nog te redden.

De eigenaar van het pand heeft via een brief van zijn makelaar aan Betsalel laten weten zijn plannen door te zetten om het huis te verkopen. Zij had tot 15 november gekregen om de benodigde miljoen euro te vergaren, maar dat is niet gelukt. Dat betekent waarschijnlijk dat het pand gesloopt wordt en plaats maakt voor vijf woningen.

Lees ook: Sloopkogel dreigt voor onderduikpand Joodse familie in Bussum

In het huis in Bussum zat 
tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna drie jaar lang het Joodse gezin Veffer met zes kinderen ondergedoken. Veel mensen in Bussum - buren, een arts, het verzet - hielpen mee om het gezin door de oorlog te slepen.

Educatief centrum
Initiatiefnemer Betsalel wilde er een educatief centrum van maken. "Stichting Het Vefferhuis wil met het centrum en met moderne middelen schooljeugd bijbrengen hoe kwetsbaar democratie en vrijheid zijn. In deze tijden van opkomend extremisme een zeer urgent onderwerp", vertelde ze eerder.

Ze is teleurgesteld nu haar actie lijkt te zijn mislukt. Volgens haar was er een tekort aan tijd en had ze nog enkele maanden nodig gehad om het te regelen. "We zijn door de raderen van de gemeentelijke en provinciale bureaucratie, de halsstarrigheid van de eigenaar en de procedurele rompslomp bij fondsen en banken helemaal vast komen te zetten. Het zij zo. Een mooie kans om op deze plek de school voor democratie te krijgen is hier mee verkeken." Ze heeft nog een heel klein sprankje hoop dat er toch nog een gulle gever komt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!