Ga naar Content
West-Friesland

Omstreden deel Westfrisiaweg open voor verkeer

14 november 2018, 16.22 uur · Aangepast 14 november 2018, 17.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Het meest omstreden stuk van de Westfrisiaweg, tussen Lutjebroek en Zwaagdijk, is open voor het verkeer. Het gaat om het deel waarvoor woningen moesten wijken en dwars door Hoogkarspel gaat. Hierdoor kwam er veel verzet van buurtbewoners en belanghebbenden.

"Het begon zestien jaar geleden", vertelt Wim Boom, secretaris van stichting Niet door 't lint. "In de krant moesten we vernemen dat deze plannen er waren. De weg zou dwars door de unieke West-Friese lintbouwing gaan, cultuurhistorisch erfgoed."

Alternatief plan
Wat begon als actiegroep Niet door 't lint werd al snel een stichting. "Met behulp van een gerenommeerd ingenieursbureau hebben we een alternatief plan aangeboden. Dat zou het lint volgen in plaats van er dwars doorheen gaan. Ons voorstel scoorde op veel punten veel beter, maar de provincie heeft er niks mee gedaan." Tot aan de Raad van State probeert de stichting de plannen van de provincie te voorkomen, maar zonder succes.

Lees ook: Wielrennen en hardlopen over de nieuwe Westfrisiaweg is 'een hele beleving'

Met lede ogen ziet Wim Boom dat zijn vrees werkelijkheid is geworden. "Het doorkruist het laatste open stukje lintbebouwing tussen Hoorn en Enkhuizen. De auto's zijn volop in het zicht." 

Omstreden deel Westfrisiaweg bij Hoogkarspel open - NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Lees ook: Westfrisiaweg: megaproject met veel tegenslage

Toch zullen de meeste weggebruikers enthousiast zijn. De tweebaansweg zorgt ervoor dat veel van hen sneller thuis zijn. Op 30 november gaat de weg tussen Enkhuizen en Alkmaar geheel open.

Hieronder zie je een video van aannemer Heijmans over de eerdere werkzaamheden over dit deel van de Westfrisiaweg

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch