Ga naar Content
Sport

Merel van Dongen na plaatsing: "Deze wedstrijd heeft voor mij enorm veel betekenis"

14 november 2018, 11.59 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Remko Kool

Dinsdagavond plaatste de Oranje Leeuwinnen zich voor het WK in Frankrijk. De Amsterdamse Merel van Dongen viel al snel in na een rode kaart voor Anouk Dekker: "Normaal gesproken is het heel spannend om op zo'n moment in te vallen. Maar nu was ik heel rustig."

"Ik wist dat dit mogelijk was, ik was de back-up voor de verdediging", zegt de 25-jarige Van Dongen. "Zulke situaties gebeuren niet vaak, in principe houd je daar geen rekening mee. Maar ik wist nu dat alles kon gebeuren. En toen gebeurde het ook."

Jill Roord
De 25-jarige verdediger verving Jill Roord, die in de basis begon vanwege een blessure bij Jackie Groenen. "Ik had wel te doen met Jill, zij wachtte juist op zo'n kans. Grappig genoeg had ik voor de wedstrijd nog tegen haar gezegd: je bent nog zo jong, maar ga die ballen opeisen, pak de momenten dat je kan uitblinken. Ik vond het sneu voor Jill dat ik er voor haar in kwam, maar zo gaat dat soms in een teamsport. Jill kan op het WK gaan uitblinken."

Vergelijkingen met Messi
Van Dongen, die tegenwoordig bij Real Betis actief is, roemt de prestatie met tien man tegen Zwitserland (1-1). "We hebben bijna niets weggegeven. Bachmann is goed, met haar dribbels en steekpasses, maar die vergelijkingen met Messi vind ik wel wat overdreven. Hoewel, ook Messi krijgt wel eens geen kans. Ik ben trots op hoe wij het als team met tien man hebben opgepakt."

Lees ook: De Oranje Leeuwinnen gaan naar het WK

Wedstrijd met veel betekenis
Komende zomer staan de Oranje Leeuwinnen op het WK in Frankrijk. "We voelden de druk van heel Nederland om het in de play-offs af te maken. Het is een enorme opluchting dat het gelukt is. Deze wedstrijd heeft voor mij enorm veel betekenis. Het EK was voor mij ontzettend teleurstellend (ze werd niet opgeroepen, red.) en daarna heb ik nooit meer de kans gehad om het te laten zien. Nu eindelijk wel", aldus Van Dongen in het LIPO Park.