Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Ongebruikte medicijnen hergebruiken of vernietigen?

14 november 2018, 11.16 uur · Aangepast 14 november 2018, 16.51 uur

Nederlanders gooien elk jaar voor miljoenen euro's aan medicijnen weg. Ook ongeopende verpakkingen worden door de apotheek vernietigd. Moet dat veranderen?

Miljoenen vernietigd
Jaarlijks wordt zo'n 100 miljoen euro aan geneesmiddelen afgedankt. Dat zegt onderzoeker Charlotte Bekker van het UMC Utrecht in dagblad Trouw. Ze liet apotheken bijhouden hoeveel geneesmiddelen werden teruggebracht en met welke reden. in vier van de tien gevallen was terugbrengen volgens haar onderzoek te voorkomen geweest. Dat had al 40 miljoen euro aan vernietigde medicijnen gescheeld.

Voorraad van een week
Mensen brengen vaak medicijnen terug omdat artsen meer voorgeschreven dan de patiënt nodig had of omdat een apotheker meer had meegegeven dan op het recept stond. "Als een patiënt bijvoorbeeld later die week de uitslagen van onderzoeken krijgt, is het niet handig om voor drie maanden medicijnen mee te geven. Kies dan voor een voorraad van een week", zegt Bekker.

Bijwerkingen
Ook kregen mensen soms een geneesmiddel dat onvoldoende effect bleek te hebben of veel bijwerkingen veroorzaakte, waardoor patiënten het maar kort gebruikten, terwijl ze wel voor drie maanden mee kregen van de apotheek.

Vernietigen
Apothekers mogen medicijnen, als die eenmaal zijn uitgegeven, niet terugnemen en aan anderen verstrekken. Die geneesmiddelen moeten uit veiligheidsoverwegingen worden vernietigd.

Gesealde verpakkingen
De onderzoeker pleit ervoor die werkwijze te herzien. "Je kunt ge­sealde verpakkingen uitgeven, zodat je kunt zien dat de doosjes onaangebroken zijn", zegt ze. Op de verpakking kan ook een chip worden aangebracht die meet of de medicijnen onder de juiste omstandigheden zijn bewaard. "Bij goedkope medicatie is dit niet rendabel, maar bij dure geneesmiddelen levert dit systeem veel meer op dan het kost."

Wat vind jij?
Heb jij veel ongebruikte medicijnen in huis? Moet er een systeem komen waarbij medicijnen in ongeopende verpakkingen kunnen worden hergebruikt of is het toch verstandiger om alles wat wordt teruggebracht bij de apotheek te vernietigen? We horen graag hoe jij daar over denkt.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].

ANP