De Oranje Leeuwinnen gaan naar het WK

13 november 2018, 20.25 uur · Aangepast 14 november 2018, 12.33 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Remko Kool

De Nederlandse voetbalsters hebben zich voor de tweede keer in de geschiedenis geplaatst voor het WK. De ploeg speelde in de return tegen Zwitserland heel lang met tien man, maar desondanks eindigde het duel in 1-1. Vivianne Miedema en Coumba Sow zorgden voor de doelpunten in de tweede helft.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman verdedigde in Schaffhausen een 3-0 voorsprong tegen de Zwitsers in de finale van de play-offs om het laatste WK-ticket. Nadat Shanice van de Sanden al in de eerste minuut een kans kreeg, was de schrik groot voor de Oranje Leeuwinnen toen Anouk Dekker al in de zevende minuut rood kreeg. Ze verspeelde de bal en trok vervolgens Ramona Bachmann naar de grond, die een vrije doortocht had.

Die vroege rode kaart was ook zuur voor Jill Roord. De speelster van Bayern München mocht eindelijk een keer spelen omdat Jackie Groenen geblesseerd is, maar door het wegvallen van Dekker moest ze naar de kant ten faveure van verdedigster Merel van Dongen. Met tranen in de ogen nam ze plaats op de bank.

Weinig kansen Zwitserland
Ondanks het numerieke voordeel wist Zwitserland weinig kansen te creëren in de eerste helft en waren de beste kansen voor Nederland. Van de Sanden zag eerst een schot in het zijnet eindigen en later werd ze door Miedema met een mooie hakbal vrij voor keeper Thalmann gezet. Ze schoot alleen recht op haar af.

Slechts 5000 toeschouwers
Terwijl de mist langzaam het kleine LIPO Park in Schaffhausen binnenzakte ging de tweede helft van start. Er waren vijfduizend bezoekers, waaronder nog een aardig contingent Oranje-supporters en dat was een record voor het vrouwenvoetbal in Zwitserland. Het contrast met het binnen een half uur uitverkochte stadion Galgenwaard was wel groot.

Miedema opent de score
Miedema maakte aan alle Zwitserse hoop een eind in de 52e minuut. Ze kapte haar tegenstander uit en scoorde vervolgens met een diagonaal schot. Dat betekende dat de Zwitsers daarna nog vijf doelpunten moesten maken om zich te plaatsen voor het WK.

Gelijkmaker Sow
De Zwitsers leken de wedstrijd na dat doelpunt op te geven, totdat invalster Sow met nog iets meer dan een kwartier te spelen de gelijkmaker maakte.

Dat deed ze met een inmiddels omgeruilde oranje bal, omdat de witte door de steeds dichtere mist nauwelijks nog te zien was. Zwitserland drong nog wat aan, maar keeper Loes Geurts werd niet meer gepasseerd.

Op 8 december vindt in Parijs de loting plaats voor het WK. Op het WK kan ook meteen deelname aan de Olympische Spelen worden afgedwongen.

Opstelling Zwitserland: Thalmann; Crnogocevic, Kiwic, Bühler (Lehmann/46), Maritz; Tschopp (Sow/62), Wälti, Stierli; Reuteler (Mégroz/79), Bachmann, Aigbogun

Opstelling Nederland: Geurts; v. Lunteren, Dekker, Bloodworth, v. Es; Roord (v. Dongen/13), Spitse, v.d. Donk; v.d. Sande (Beerensteijn/74), Miedema (R. Jansen/85), Martens