Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Holland biedt kerkuilen speciale zitplaats aan

12 november 2018, 11.38 uur
Door: · Foto: wikipedia / André Eijkenaar

De kerkuil in Noord-Holland krijgt een speciale zitplaats langs provinciale weg N242 en rijksweg A7. De provincie en Rijkswaterstaat zetten langs de wegen drie meter hoge zitpalen neer waarop de kerkuil kan neerstrijken en speuren naar prooi. De palen komen op locaties waarvan bekend is dat er uilen komen.

De proef is bedoeld om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers onder de kerkuilen terug te dringen. De vogelsoort beschouwt de wegberm als onderdeel van zijn jachtterrein. De hectometerpaaltjes doen dienst als uitkijkpost of rustplaats. "Door het schemerige tijdstip waarop de kerkuil het liefst vliegt, en diens lage vliegroute, wordt de vogel vaak niet opgemerkt. Hierdoor is de kans op een aanrijding groot", zegt de provincie.

Lees ook: Uil verrast Volendamse in slaapkamer

Landen op de groene hectometerbordjes wordt ontmoedigd. Er worden rollers op bevestigd waardoor de vogels geen houvast meer hebben. Op de zitpalen hebben uilen meer zicht op hun prooi. Bovendien zitten ze verder van de weg en worden dan niet meegezogen door het verkeer. Kerkuilen eten voornamelijk muizen.

Lees ook: Honderden kerkuilen in IJmond: "Dit is op en top genieten"

De kerkuil was vorige eeuw bijna uitgestorven. Eind jaren zeventig waren er nog maar honderd broedparen. Door beschermingsmaatregelen zijn dat er nu 3200 tot 3400.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!