Sport

Oranje Leeuwinnen zo goed als zeker naar WK

9 november 2018, 21.50 uur · Aangepast 10 november 2018, 10.21 uur

Pro Shots/Remko Kool
Pro Shots/Remko Kool

UTRECHT - De Nederlandse voetbalvrouwen hebben een reuzenstap gezet naar het WK in Frankrijk van 2019. In de eerste wedstrijd van de laatste play-off tegen Zwitserland haalden de Leeuwinnen uit met 3-0.

Na het verlies tegen Noorwegen begin september leek het een lastige opgave voor Nederland om het WK nog te halen. Denemarken werd echter makkelijk opzij gezet en Zwitserland is de laatste horde voor de Oranje Leeuwinnen. 

Goed begin
Met Ajacied Kika van Es in de basis startte de Europees kampioen gelijk gevaarlijk. Lieke Martens kwam na een voorzet voor haar tegenstander en gebruikte haar lichaam goed om de bal naar het doel te krijgen. Hij stuiterde terug vanaf de kruising. 

De Oranje Leeuwinnen hadden het overwicht in de eerste helft. De speelsters van bondscoach Sarina Wiegman sprongen echter slordig met de kansen om en de Zwitsers verdedigden fel en dicht op elkaar. Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk en Shanice van de Sanden hadden kunnen, misschien wel moeten scoren. Zo gingen de speelsters met 0-0 aan de thee.

Spitse, Martens en Miedema
Vroeg in de tweede helft ontplofte Stadion Galgenwaard dankzij de bevrijdende treffer van Sherida Spitse. Ze schoot een vrije trap vanaf 25 meter via de binnenkant van de paal binnen. Keepster Gaëlle Thalmann ging niet vrijuit.

De Oranje Leeuwinnen vonden dat ene doelpunt niet genoeg. Lieke Martens stoomde samen met Shanice van de Sanden op, die de bal had veroverd, werd prima bediend en rondde af in de verre hoek. 

Aan alles was te merken dat Nederland de klus gelijk af wilde maken. De aanval werd vanaf de rechterkant opgezet, Vivianne Miedema kapte haar tegenstander prachtig uit in het strafschopgebied en kon hard binnenschieten: 3-0.

Feest dus in Utrecht, waar de vrouwen vrijwel zeker de basis hebben gelegd voor plaatsing voor het WK in Frankrijk in 2019. De return is komende dinsdag in Zwitserland.

Opstelling Nederland: Geurts, Van Lunteren, Dekker, Bloodworth, Van Es, Groenen (Roord/59), Spitse, Van de Donk, Van de Sanden (Beerensteyn/72), Miedema, Martens (Jansen/85)

Opstelling Zwitserland: Thalmann, Crnogorcevic, Kiwic, Bühler, Bernauer (Mégroz/84), Wälti, Tschopp (Widmer/88), Aigbogun, Lehmann (Ismaili/72), Reuteler