Ga naar Content
Noord-Holland

Nooit eerder zoveel zonnepanelen geïnstalleerd

7 november 2018, 12.25 uur · Aangepast 7 november 2018, 14.31 uur
Door: · Foto: Shutterstock

In de eerste helft van 2018 is een recordaantal van 2,3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

"Dat staat bijna gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 170.000 huishoudens en een CO2-besparing van jaarlijks bijna 0,5 megaton", zegt Rolf Heynen, directeur van het onderzoeksbureau. Het bureau verwacht bovendien dat in de tweede helft van dit jaar een nog groter volume wordt geïnstalleerd.

Bedrijfsdaken
Hoewel het aantal zonnepanelen op woonhuizen blijft toenemen, groeit de toepassing op bedrijfsdaken relatief sneller. Van de 2,3 miljoen zonnepanelen wordt inmiddels ruim 50 procent op bedrijfsdaken geplaatst. Grondgebonden zonneparken groeiden in een halfjaar tijd met bijna 60 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2017. De verwachting is dan ook dat het aantal zonneparken de komende jaren nog verder gaat toenemen.

Heynen: "Zonnepanelen zullen in 2019 al ruim 5 procent van de Nederlandse stroom produceren. Het tempo waarmee zonnepanelen de afgelopen acht jaar blijven groeien, laat zien dat zonne-energie op weg is de belangrijkste stroombron te worden."