Ga naar Content
West-Friesland

Moordenaar Nadine Beemsterboer komt mogelijk vrij: "Niet te bevatten"

8 november 2018, 09.30 uur · Aangepast 8 november 2018, 10.44 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Het is vandaag een dag waar de ouders van de in 2006 vermoorde Nadine Beemsterboer als een blok tegenop zien. Gerold O., de man die hun dochter met 36 messteken om het leven bracht, krijgt vanmiddag te horen of hij weer op vrije voeten komt. "Ik probeer mijn kalmte te houden, maar bereid me voor op slecht nieuws."

"Ik slaap slechter, voel onrust in mijn lichaam en probeer de kalmte te bewaren", zei Wanda Beemsterboer, de moeder van de vermoorde Nadine, enkele dagen geleden tegen NH Nieuws.

Ze voelde aan alles in haar lijf dat het een belangrijke dag wordt. "We zullen hem weer zien en dat blijft moeilijk. We horen niet hele goede verhalen over de tbs-kliniek waar hij zit en we zijn bang dat zijn narcistische persoonlijkheid ervoor zal zorgen dat hij wellicht in herhaling valt. Ook had ik graag een nabestaandenverklaring willen geven, maar dat is door de rechtbank afgewezen", aldus Wanda.

Lees ook: Vader van vermoorde Nadine Beemsterboer: "Het gemis van je kind gaat nooit over"

Gerold O. vermoordde zijn ex-vriendin Nadine in december 2006. De ex-marinier lokte haar naar zijn huis in Amsterdam waar hij haar om het leven bracht. Na haar gedood te hebben, haalde hij geld van haar rekening, ging naar de Wallen en gaf zichzelf vervolgens aan. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de 35-jarige Gerold O. tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs. 

Tweede kans 
Toch is Wanda van mening dat iedereen een tweede kans moet krijgen in het leven. Maar in het geval van de moordenaar van haar dochter heeft ze haar twijfels: "Deze man heeft ons kind met 36 messteken vermoord. 36 messteken. Op zo'n tenger grietje. En dan weer op vrije voeten komen...", verzucht ze. "En als je bedenkt dat hij al eens eerder heeft vastgezeten. Hij heeft eens eerder een meisje met een bijltje op haar rug geslagen. Daar kan en wil ik me gewoon geen voorstelling bij maken."

Jacques Beemsterboer, de vader van Nadine, heeft met Gerold O. een paar keer een gesprek gehad. Hij heeft er een hard hoofd in dat O. nu genezen zou zijn. Bekijk hieronder wat hij eerder tegen NH Nieuws zei hierover:

Tekst gaat door na de video 

Vader Nadine Beemsterboer over moordenaar dochter - NH Nieuws

'We hebben er buikpijn van'
In januari 2016 kreeg de familie al een brief op de mat waarin ze werd verteld dat Gerold O. op verlof mocht om de in de 'kliniek geleerde vaardigheden in de praktijk toe te passen'. Het is een gebeurtenis met veel impact op de levens van Wanda en Jacques. Zelfs zoveel dat ze er lichamelijk last van hadden. Bekijk hieronder de reactie die Jacques Beemsterboer, de vader van Nadine, destijds hierover gaf.

Tekst gaat door na de video 

Vader van Nadine Beemsterboer reageert op tbs-verlof van moordenaar dochter - NH Nieuws

Het jaar van verandering 
2018, twaalf jaar na de verschrikkelijke moord, lijkt voor de ouders van Nadine dan ook het jaar van de verandering te zijn. Wanda en Jacques zijn verhuisd van Hoorn naar Gelderland en hebben het huis met alle herinneringen achter zich gelaten. "We hebben er prachtige herinneringen aan Nadine, maar het is ook het huis waar ze opgebaard heeft gelegen en waar haar moordenaar drie jaar in en uit is gelopen", en dat blijkt na al die tijd nog steeds moeilijk te behappen. "Na bijna twaalf jaar vind ik dat nog steeds moeilijk om te beseffen: hij heeft hier gegeten, geslapen. We hebben altijd een onderbuikgevoel gehad over hem. Maar Nadine was op een leeftijd dat ze zelf haar keuzes mocht maken", aldus Wanda.

Ook is de Nadine OK Run na tien edities ten einde gekomen. Dit is een hardloopwedstrijd die door de ouders van Nadine is opgericht om zinloos geweld te bestrijden. "We wisten altijd dat het voor tien keer zou zijn, dat voelde goed. Alles komt nu inderdaad samen."

Lees ook: Premier Rutte geeft startschot laatste run voor vermoorde Nadine Beemsterboer

Jacques stichtte na haar dood de Nadine Foundation op, die zich inzet tegen zinloos geweld. Hij praat met veel slachtoffers, maar ook met daders. Het helpt hem om te gaan met de dood van zijn dochter. Hij gaat volgens Wanda anders met de naderende zitting om. "Hij gaat deze week nog naar gevangenissen om lezingen te geven, ik ben er een stuk emotioneler onder dan hij", vertelt ze.

NH Nieuws is vanaf 15.45 uur aanwezig in de rechtbank voor de uitspraak. Bekijk hieronder het eerbetoon dat eerder werd gemaakt ter nagedachtenis aan Nadine Beemsterboer:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Foto: NH Nieuws