Haarlemmermeer

NL
V

Komend voorjaar nieuwe bomen in MH17-herinneringsbos

2 november 2018, 16.54 uur · Foto: NH Nieuws

Het Nationaal Monument MH17 wordt komend voorjaar voorzien van tientallen nieuwe bomen. Ze vervangen bomen die dood zijn gegaan doordat ze te lang met hun wortels in het water stonden.

In de grond van het herdenkingsbos in Vijfhuizen, niet ver van Schiphol, is extra drainage aangebracht om nieuwe problemen te voorkomen, meldt de stichting achter het monument.

Lees ook: Noord-Hollandse slachtoffers MH17 lever voort in sierappelbomen en pluimessen

Het herinneringsbos werd vorig jaar aangeplant ter nagedachtenis aan de 298 mensen die omkwamen toen vlucht MH17 in 2014 uit de lucht werd geschoten boven Oost-Oekraïne. Voor ieder slachtoffer staat er een boom. Maar al snel bleek dat er sprake was van bovenmatige bomensterfte.

Lees ook: Ruim kwart van bomen bij Nationaal monument MH17 al dood

Uit onderzoek is gebleken dat dit kwam door vocht. Water zakte te langzaam weg, waardoor de wortels gingen rotten. De stichting hoopt dat probleem met de extra drainage is opgelost.

Herinneringsbos 
Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen bestaat uit 298 bomen: voor elk van de omgekomen slachtoffers van de vliegramp is een boom geplant. De bomen vormen gezamenlijk een groen herdenkingslint. De groei van de bomen houdt de gedachtenis van de slachtoffers symbolisch levend. De eerste bomen werden in maart vorig jaar geplant.

In september zei coördinator van de Stichting Monument MH17 Sjaak de Ligt tegen NH Nieuws dat ruim een kwart van de bomen in het herinneringsbos dood was. Hij stelde dat er in december van dit jaar nieuwe bomen zouden staan, maar dat wordt dus enkele maanden later.  

Ruim 80 bomen dood in Herinneringsbos MH17 - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!