Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Zandvoorters enthousiast over mogelijke terugkeer Formule 1

2 november 2018, 16.22 uur · Aangepast 4 november 2018, 11.45 uur

Het nieuws dat Formule 1 mogelijk terugkeert naar Circuit Zandvoort maakt een hoop los en dorpsbewoners reageren opgetogen. "Ik ben een groot fan en ik denk dat het dorp wel wat reuring kan gebruiken. Ik ben heel erg voor, zeker weten."

"Formule 1 in Zandvoort? Graag!" Het is het gesprek van de dag en veel Zantvoorters bejubelen een comeback, die nu wel heel dichtbij lijkt te komen. "Daar gaan we MAXimaal van genieten!" "Ja, het wordt wel druk", geeft één van de voorbijgangers toe. Een andere dorpsbewoonster zegt in tegenstelling tot de rest niet zo'n voorstander te zijn: "Op zich leuk dat het hier komt, maar dan moet er echt iets aan de infrastructuur worden gedaan."

Lees ook: Formule 1 kiest voor Zandvoort: race kan vanaf 2020 worden verreden

Zandvoort Gerrit van den Nulft was eerder nog sceptisch over de plannen, maar is inmiddels toch enthousiast over het nieuws. Hij is oprichter van de Scheivlak-fanclub, vernoemd naar de beroemde bocht op het circuit, en komt er al vele jaren. "Het is hartstikke mooi natuurlijk. Ik ben wel benieuwd hoe ze het financieel gaan doen, maar het ziet er goed uit. Het is niet allen goed voor het circuit, maar ook voor Zandvoort en de hele regio. En nu kan het circuit ook verder worden ontwikkeld. Want anders ben ik bang dat het allemaal stil komt te staan."

Lees ook: We zijn er bijna, maar nog niet helemaal: dit moet nog er nog gebeuren op circuit Zandvoort

Rijke geschiedenis
Het racecircuit kent een rijke geschiedenis en de Grote Prijs van Nederland werd hier voor het laatst gereden in 1985. Hoewel deze historische elementen de doorslag gaven, brengt dit inderdaad ook met zich mee dat er nog een hoop moet gebeuren om het circuit race-klaar te maken voor de Formule 1.

Lees ook: Prins Bernhard jr.: "Rijders zijn echt weer op zoek naar old-school circuits"

Sceptisch
Rob Petersen was in die tijd ook betrokken bij de organisatie, en bovendien jarenlang speaker op het circuit. "Het is natuurlijk goed nieuws, en het zou fantastisch zijn. Maar wat ik nu zo hoor en lees is er ook nog veel onduidelijk. Hoe gaan ze het financieel doen? En er moet nog veel op en rond het circuit worden aangepast. Daar komen ook vergunningen bij kijken, waartegen mensen bezwaar kunnen maken. 2020 lijkt me dan wel heel snel, ik had liever 2022 gezien, dan was er meer tijd om alles voor te bereiden."

ANP