Ga naar Content

Onze man op Texel: Nieuw natuurgebied in het hart van het eiland

Het moet het grootste weidevogelgebied van Nederland worden: de polder Waalenburg in het hart van Texel. Boerderijen zijn gesloopt en de boeren en hun vee hebben elders op Texel nieuwe plekken gekregen. Boswachter Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten verheugt zich op het voorjaar. "Het mooiste zou zijn als de kemphaan weer terug zou keren, dat is mijn droom."

Vrachtwagens en tractoren met enorme aanhangers rijden af en aan met grond. Grote draglines zijn druk bezig met het uitgraven van een brede vaart die om het gebied Waalenburg aangelegd wordt. 

"Zo kan het water dat uit het achterland komt rond het natuurgebied geleid worden. In dat water zitten meststoffen, hormonen, medicijnresten kunstmest en resten van bestrijdingsmiddelen die je niet in een natuurgebied wil hebben", legt boswachter Jerome uit. "En het grondwater in het natuurgebied laten we bijna een meter stijgen. Zo hopen we op het ontstaan van weidegebied met bijzondere bloemen en de terugkeer van vogels als de grutto, kieviet en uiteindelijk ook de kemphaan." Jerome wil ook benadrukken dat niet Natuurmonumenten maar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verantwoordelijk is voor de enorme omvang van de ringvaart. 

Hij is gepassioneerd natuurbeschermer, Jerome van Abbevé. De twintiger won vorig jaar de baan als boswachter op Texel in programma Boswachter gezocht bij SBS 6. Een jaar loopt-ie nu op Texel rond. De natuurbelangen botsen wel eens met die van de agrariërs.

Lees ook: Haarlemmer krijgt droombaan en wordt boswachter op Texel

Op sociale media is er weleens een woordenwisseling: "Als ik met mensen in gesprek raak, komen we er wel uit. Maar ook de boeren die hier onteigend zijn en van wie de boerderij gesloopt is, zijn niet boos of ontevreden. Eigenlijk kunnen ze hun bedrijf op die nieuwe plek veel beter uitoefenen. De grond bleek hier helemaal niet zo geschikt voor akkerbouw." 

In maart 2019 moet Natuurgebied Waalenburg klaar zijn. Nieuwe natuur? "Eigenlijk niet" zegt Jerome. Het idee was om de polder winstegevender te maken door middel van akkerbouw. Daarom is er in 1953 een ruilverkaveling gestart om het gebied te ontwateren. Maar lang daarvoor was het al natuur en liepen er schapen rond. Natuur en landbouwging vroeger veel beter samen, wij willen weer terug naar het beheer van 65 jaar terug. Waar bloemen weidevogels en schapen samen in hetzelfde landschap bepaalden". 

Lees ook: Natuurgebied De Slufter overspoeld door toeristen, maar "ze blijven netjes op de paden"

Op de plek waar nu nog de verlaten stolpboerderij De Voorzorg staat komt een nieuw modern natuurcentrum. Dat de karakteristieke boerderij gesloopt moet worden kwam Natuurmonumenten ook weer op veel kritiek te staan. Weer een stukje oud Texel weg. Jerome begrijpt de kritiek. "De boerderij ziet er vanaf de weg ook prachtig uit, maar hij was zo verwaarloosd en ook vaak verbouwd, dat het veel te duur zou zijn om de boerderij te restaureren." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!