Metropool

Biofarmaceut Themis naar Amsterdamse beurs

30 oktober 2018, 10.17 uur · Aangepast 30 oktober 2018, 14.20 uur · Foto: Shutterstock

Whatsapp

De Oostenrijkse biofarmaceut Themis Bioscience wil een notering aan de beurs in Amsterdam. Het aandeel moet vanaf begin november verhandelbaar zijn. Met de beursgang hoopt het bedrijf 35 miljoen euro op te halen.

Themis ontwikkelt medicijnen tegen virusziekten en bepaalde vormen van kanker met behulp van de techniek van immunomodulatie. Daarbij wordt een aangepast mazelenvirus gebruikt om patiënten te voorzien van antilichamen die ziektes kunnen genezen of voorkomen.

30 miljoen euro nodig
Themis is in 2009 opgericht en is sinds die tijd vooral bezig met de ontwikkeling van een vaccin voor het chikungunyavirus. Dat is een infectieziekte die wordt overgebracht door muggen en leidt tot spierpijn en hoge koorts. De opbrengst van de beursgang is bedoeld om de ontwikkeling van het vaccin verder te brengen. Themis verwacht 30 miljoen euro nodig te hebben voor de vervolgstudie.

Chikugunyavirus
Voor het chikungunyavirus bestaat nu nog geen medicijn of vaccin. Themis schat dat de markt voor zo'n medicijn in 2035 500 miljoen dollar waard is en hoopt het in 2021 op de markt te brengen. Verder ontwikkelt Themis vaccins tegen onder meer het RS-virus dat verkoudheid veroorzaakt, het norovirus, het cytomegalovirus, het zikavirus, MERS en lassakoorts. Ook claimt het bedrijf een techniek te hebben waarmee het ontwikkelen en produceren van vaccins versneld kan worden.

De prijs van een aandeel komt in een bandbreedte van 9,70 euro tot 11,60 euro te liggen. Daarmee wordt de waarde van de hele onderneming op maximaal ruim 157 miljoen euro ingeschaald.

Whatsapp