Schiphol

Elektrisch passagierstoestel gaat vliegen tussen Schiphol en Londen

29 oktober 2018, 16.02 uur · Aangepast 29 oktober 2018, 16.25 uur · Foto: EasyJet

Whatsapp

Het lijkt verre toekomstmuziek, maar volgens prijsvechter EasyJet kan het binnenkort al: van Amsterdam naar Londen vliegen in een elektrisch passagierstoestel. Voor omwonenden van Schiphol zou dat een afname van vliegtuighinder betekenen, de maatschappij meent dat je het toestel nauwelijks meer hoort.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

EasyJet werkt samen met het Amerikaanse Wright Electric, die voor volgend jaar al een elektrisch vliegtuig hebben aangekondigd waar negen personen in kunnen. De volgende stap is een passagierstoestel, vergelijkbaar met de huidige Airbus A320-familie waar EasyJet nu uitsluitend mee vliegt.

Intussen is de Britse prijsvechter, die een Nederlandse basis op Schiphol heeft, al bezig met het vernieuwen van de huidige vloot door zogenaamde Airbus A320NEO's en A321NEO's. Die kisten stoten 15 procent minder uit dan hun voorgangers en EasyJet claimt zelfs een geluidsreductie van 50 procent.

Lees ook: Primeur voor Hilversum: Voor het eerst een elektrisch vliegtuig te zien in Nederland

Maar de geluidsoverlast kan helemaal naar nul worden teruggebracht als de maatschappij het elektrische toestel voor passagiers introduceert. Op een accu kan dan maximaal 500 kilometer worden gevlogen, ideaal voor de route tussen Amsterdam en Londen. Easyjet vliegt nu 22 keer per dag naar vier Londense luchthavens.

Rond 2030 moet het eerste elektrische EasyJet-toestel tussen Schiphol en Londen gaan vliegen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp