Ga naar Content
Noord-Holland

'Nederland wordt centrum financiële handel na brexit'

29 oktober 2018, 15.51 uur · Aangepast 29 oktober 2018, 16.04 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Nederland wordt het centrum voor financiële handelsinfrastructuur van de Europese Unie (EU). Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de AFM vindt er een "impactvolle omwenteling" plaats op de Europese kapitaalmarkten. Met name handelsplatformen vragen bij de AFM een vergunning aan.

Daarbij gaat het om aandelen- en obligatieplatforms. Banken vestigen zich veelal in Frankfurt en Parijs en vermogensbeheerders verplaatsen Europese activiteiten naar Luxemburg en Dublin, zegt de AFM.

De AFM voerde meer dan 150 gesprekken met partijen die belangstelling hebben voor een vergunning. "Wij gaan ervan uit dat tussen de 30 en 40 procent van de Europese handel in financiële instrumenten zich in Nederland vestigt. Daarmee wordt Nederland binnen de EU27 het centrum voor de financiële handel", zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM.

Van Vroonhoven: "De komst van deze partijen zal ook een aanzuigende werking hebben op andere dienstverlenende bedrijven. Bovendien versterkt het de toegang voor Nederlandse pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders tot de kapitaalmarkt."

De ontwikkelingen betekenen ook een uitbreiding van de taken van de AFM. Investeringen in extra capaciteit, kennis en ondersteunende diensten zoals het verwerken van transactiedata, zijn nodig.